Afbeelding

WK zwemster Maud van der Meer is in vorm

Sport 76 keer gelezen
UDEN – Ze kreeg haar medaille later dan de rest, maar dat maakt het niet minder bijzonder. Maud van der Meer (19) zwom in de series 4 x 100 meter vrije slag, de vier finaledames haalden goud op het WK in Shanghai. De gouden plak liegt er niet om. “Je voelt je toch wel even speciaal,” zegt de Udense zwemster trots.

[image=188441]

“Seriezwemmers moeten er ook zijn, ze zijn zelfs heel belangrijk,” legt Maud uit. Het was haar debuut op het Wereldkampioenschap voor de Nederlandse estafetteploeg. De finale moest ze toekijken vanaf de zijlijn. “Het was ook wel te verwachten, de andere meiden zijn sterker.” Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis haalden het goud binnen en dus krijgt ook Maud een gouden plak. “Ik kreeg mijn medaille pas achteraf, ik mocht niet op het podium staan. Maar ik vond het toch super tof. Zo is elke medaille heel speciaal en ik denk dat ik er wel aan kan gaan wennen,” lacht ze.
Het begon allemaal met een A, B en C zwemdiploma. Maar dit waterratje wilde meer. Na ook brons, zilver en goud te halen, begon ze op haar 9e met wedstrijdzwemmen bij vereniging Zeester-Meerval. Tijdens haar allereerste wedstrijd was het al raak en viel ze meteen in de prijzen. Een natuurtalentje dus. In 2008 werden er in Nederland een aantal trainingscentra opgezet, in onder andere Eindhoven. Ze werd gevraagd om in Eindhoven te komen zwemmen en dat deed ze. “Ik train vanaf die tijd 20 tot 25 uur per week in zes dagen, dan wordt het echt topsport. De discipline die daarvoor nodig is groeit eigenlijk gewoon mee in de tijd. Natuurlijk moet ik dingen aan de kant zetten, maar dat heb ik er voor over.”

Spannend
“Als ik nu terug kijk naar die tijd kan ik wel zeggen dat ik dit alleen maar had kunnen dromen. Het zat er altijd wel in maar het kwam er niet uit. Ik was niet in vorm op de momenten dat het moest.” Nu is het voor Maud een realistisch doel geworden en ze weet wat ze kan en wat ze kan bereiken. “Ik voel me fit en merk dat ik in vorm kom en ben, dat is een heel apart gevoel. Het zwemmen gaat me makkelijker af en ik ben ook scherper, beter gefocused.”
Het WK in Shanghai was voor Maud het eerste Wereldkampioenschap en tegelijkertijd het eerste internationale tournooi. “Ik vond het heel spannend, een week lang op zo’n groot evenement. Er komen veel dingen bij kijken, hoe blijf je week lang fit bijvoorbeeld. Gelukkig worden we daar in begeleid door onze coach. Omdat je ineens in een andere tijdzone zit moet je even omschakelen. We keken allemaal uit naar 15:00 uur, dan mochten we eindelijk koffie drinken,” blikt Maud terug. Sinds mei traint de zwemster pas bij Jacco Verhaeren. Trainen met de ‘grote’ nationale zwemhelden was voor Maud helemaal niet raar, “ik kijk niet echt tegen ze op hoor. We zwemmen samen, ik kan veel van hen leren en zij ook van mij.”

Olympische Spelen
Een dag van de Udense bestaat uit trainen en uitrusten. Om 08:30 uur traint ze tot 10:30 uur, daarna eet ze een hapje en wil ze nog wel eens een dutje doen. Daarna begint haar huishoudelijke taak, poetsen, wassen en boodschappen doen. Om 17:00 uur gaat ze weer naar het zwembad en dan traint ze tot 19:00 uur. Dan is het eten en naar bed. En dit alles voor haar grote droom: een individuele medaille op de Olympische Spelen, misschien wel in 2016. “Ik ben nu nog niet bezig om voor mezelf een ticket te bemachtigen,” verzekert ze, “we hebben nog meer op het programma staan, zoals de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Londen volgend jaar.”
Naast het zwemleven wil Maud komend jaar met een zelfstudie commerciële economie beginnen. Vorig jaar volgde ze de opleiding logopedie maar bleek dat dat toch niet de opleiding voor haar was. “Het is jammer dat je meteen een stempel op je hoofd gedrukt krijgt, ‘oh jij bent een topsporter, dan doe je vast niks op school’. Daar heb ik wel even aan moeten wennen en je moet dan toch het tegendeel bewijzen tegenover je klasgenoten. Uiteindelijk lukt dat ook wel.” Komend jaar heeft ze geen tijd om topsport te combineren met school, vandaar de keuze voor een zelfstudie. “Ik vind een opleiding gewoon heel belangrijk, ik kan met zwemmen later mijn brood niet verdienen.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant