Huurwoningen in appartementencomplex Kruisherengaard in Uden.
Huurwoningen in appartementencomplex Kruisherengaard in Uden.

Area verhoogt huur met 5,3 procent, hoger dan afgelopen jaren

Wonen 3.902 keer gelezen

UDEN | Woningcorporatie Area verhoogt per 1 juli de huren met 5,3 procent. Voor huurders die niet in een sociale huurwoning maar een vrije sector-woning wonen, geldt een verhoging van 5,5 procent. Huurders met een hoog inkomen gaan 75 euro per maand meer betalen. Huurcontracten die dit jaar zijn ingegaan en huurprijzen van woningen met een slecht energielabel worden niet verhoogd.

De huurverhoging is in lijn met andere corporaties in de regio, maar hoger dan de afgelopen jaren. De woningcorporatie legt uit: “Met de huuropbrengsten bouwen en verduurzamen we zoveel mogelijk woningen. Door de hoge inflatie van de afgelopen jaren zijn de kosten hiervan explosief gestegen. Ook wordt de inzet, samen met de gemeenten, politie en welzijn organisaties steeds meer nodig in de wijken om deze veilig en leefbaar te houden.” Een andere manier om te kunnen investeren is het lenen van geld. “Dat is voor Area jaarlijks noodzakelijk. Ook dit is duurder geworden door de gestegen rente.” 

Huuraanpassing volgt CAO’s
De overheid bepaalt hoeveel de huur mag stijgen. Sinds vorig jaar volgen de woningcorporaties hiervoor niet meer de inflatie, maar wordt gekeken naar de gemiddelde stijging van alle CAO’s in het voorafgaande jaar. “Hierdoor is de verhoging vorig jaar relatief beperkt gebleven en was deze veel lager dan de inflatie. Ook is vorig jaar voor zo’n 30 procent van de huurders de huur verlaagd.”

Hulp bij financiële problemen
De woningcorporatie geeft aan huurders die het zwaar hebben of krijgen graag te helpen. “Hiervoor werken we ook intensief samen met de gemeenten Maashorst en Meierijstad. We vinden betaalbaarheid voor de huurders heel belangrijk. De hoogte van de huurprijsaanpassing is en blijft elk jaar een lastige afweging die we telkens zorgvuldig en in afstemming met de bewonersraden maken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant