Piet en Joke. (foto: Henk Lunenburg)
Piet en Joke. (foto: Henk Lunenburg)

Volkelse Joke en Piet 60 jaar getrouwd: ‘Zoals een klokje bij hen tikt, zo tikt het nergens’

Human Interest 2.007 keer gelezen

UDEN | Joke (84) en Piet (82) van der Sangen - Wassenberg uit Volkel zijn vandaag, 28 april, 60 jaar getrouwd.

door Henk Lunenburg

Joke werd geboren op de Lage Heuvel in Volkel in een gezin van acht kinderen. Haar vader had een gemengd boerenbedrijf. Ze had een fijne jeugd met veel vriendjes en vriendinnetjes. Ze hielp al op jonge leeftijd op de boerderij. Tijdens de oorlog ging ze naar de kleuterschool in het oude melkfabriek. “Met de bevrijding kreeg iedereen een oranje strik in het haar”, weet ze zich te herinneren. Na de lagere Mariaschool ging ze 2 jaar naar de naaischool - een soort huishoudschool - en daarna volgde ze de bejaarde-opleiding in het ziekenhuis in Veghel. Daar heeft ze 7 jaar gewerkt.
Piet kwam 82 jaar geleden op de Hengstheuvel ter wereld en verhuisde 3 jaar later naar de Kleuter. Hij was het derde kind in de rij van zes kinderen. Ook zijn ouders hadden een gemengd boerenbedrijf. Hij had een fijne jeugdtijd op de St. Jozefschool. Daarna ging hij eerst naar de levensschool en vervolgens naar de Rijkswerkplaats. Hier leerde hij metselen en tegels zetten, waarna hij in militaire dienst moest. Hij werd 1 jaar uitgezonden en diende de rest van de tijd uit in Oorschot. Na zijn diensttijd werkte eerst hij in de bouw en daarna als buschauffeur bij de BBA.

Joke en Piet leerden elkaar kennen tijdens het dansen bij zaal Heijmeriks en Verhoeven in Uden. De vonk vloog niet direct over; Piet moest er wel zijn best voor doen. “Van de 4 jaar verkering zat Piet 1 jaar in Nieuw Guinea”, vertelt Joke. “We hielden contact via brieven.” Ze trouwden op 28 april 1964 in Volkel. Ze wonen nog steeds in het zelfde huis als ze toen gekocht hebben. Ze kregen twee zonen en hebben nu zes kleinkinderen. Piet speelde graag volleybal en voetbal, 25 jaar lang speelde hij bij de veteranen. “Toen mijn werk als buschauffeur erop zat, kluste ik bij met bouwwerkzaamheden. Ik bouwde mee aan de kantine en tribune van de voetbalclub, en aan het Muziekhuis. Op de bus leerde ik iemand kennen die me leerde klokken, pendules en horloges te repareren. Ik verzamelde en repareerde vele uurwerken in verschillende maten en materialen.”

Joke werkte 24 jaar bij een bakker en deed en doet nog altijd veel vrijwilligerswerk. “Zo ben ik nog steeds vrijwilligster bij verzorgingshuis St. Antonius en zet me nog steeds in voor de Zonnebloem. Daar zat ik 30 jaar in het bestuur en ging dertig keer mee met de Zonnebloemboot.” Vele goede doelen konden een beroep op haar doen als er gecollecteerd moest worden. 50 jaar bezorgt ze het parochieblad in hun straat. Ze zat in de jury van de Zuid Nederlandse Kampioenschappen Tonpraten en jaren in de jury van Schlagersfestivals in het land van Cuijk. In 2009 kreeg Joke uit handen van burgemeester Henk Hellegers de vrijwilligerspenning. Het paar was samen heel actief voor de EHBO. “Met de kinderen maakten we dagtochtjes en later gingen we met de caravan op vakantie of ze kozen voor een seizoenplaats in Venhorst. Thuis genieten we van de vogels in de volière. Na hun diamantenfeest, dat binnenkort gevierd wordt, hopen ze nog dagelijks te mogen genieten van hun gezin en van het samenzijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant