Afbeelding

Actie tegen verkeersdoden in Brabant

Verkeer en vervoer 30 keer gelezen
VEGHEL – “Mensen weten het wel, maar ze dóen er niets mee”, zegt Mart van Lieshout van Stichting Platform voor Ouderen en Gehandicapten Veghel, terwijl hij het ene na het andere plaatje laat zien. Een gordel om, ook achterin, goede fietsverlichting en earpluggen in de auto. “Ik vind het belangrijk om het tegen mensen te zeggen en ze er dan nog maar 2, 3 of 4 keer mee te confronteren”, vertelt hij gedreven.

[image=227042]

Hij vindt zichzelf geen wereldverbeteraar, maar hij zou het zo graag veiliger maken op straat, ook voor anderen. En daarom staat Van Lieshout vanmiddag op het Meijerijplein in Veghel voor de verkeersactie ‘Nul verkeersdoden Brabant’. Naast de presentatie van Van Lieshout, is er ook een tent waar men de fietsverlichting kan laten controleren en kan men in een vrachtwagen zitten om te ervaren wat een vrachtwagenchauffeur nu eigenlijk ziet en niet ziet in de dode hoek. “We kunnen al heel veel zien met onze spiegels”, vertelt Mark, “maar je kunt gewoon niet álles zien. Mensen zouden dat eens moeten ervaren. Kijk, fietsers moeten begrijpen dat als hij mij ziet, ik hem ook zie.”
Ook wethouder Jan van Burgsteden is aanwezig. “Een aanrijding met 30 km per uur is voor een voetganger vergelijkbaar met een val van de eerste verdieping van een flat en kost één op de tien het leven. Bij vijftig km per uur, dat is dus niet heel veel harder, maar is een aanrijding vergelijkbaar met een val van de derde verdieping van een flat. De helft van de voetgangers overleeft dat niet. De overheid is een keer klaar met het investeren in drempels en dergelijke, mensen aan blijven spreken op hun gedrag en bewustzijn creeëren, dat is nu belangrijk.” Dat vindt ook gedeputeerde van de provincie, Ruud van Heugten, die ook Veghel bezoekt. “We kunnen niet op elke hoek flitspalen zetten”, legt hij uit. “Tien jaar geleden hadden we in Brabant nog 250 verkeersdoden per jaar, dat is al afgenomen naar 120. Dat lijkt al heel goed, maar zeg dat maar eens tegen iemand die een naaste verloren heeft in het verkeer. Het streven is natuurlijk 0 verkeersdoden in Brabant.” Van Lieshout maakt nog maar eens duidelijk dat men ook elkaar kan aanspreken op het gedrag: “Het gaat wel om jouw eigen veiligheid en om jouw leven, maar ook om dat van een ander.”

[image=227039]

[image=227040]

[image=227041]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant