Afbeelding

'Veghel in spagaat door kredietcrisis'

Politiek 26 keer gelezen
VEGHEL – Wat de gevolgen van de economische crisis precies voor effect op Veghel hebben, vindt wethouder Caroline van den Elsen moeilijk aan te geven. Maar vast staat wel dat ook Veghel zich beraadt op maatregelen om moeilijke situaties het hoofd te kunnen bieden.

“Het effect van de economische crisis is nog onzeker”, aldus van den Elsen, die aangeeft al rekening te houden met minder inkomsten en hogere uitgaven. Bijvoorbeeld door mogelijk minder Rijksbijdragen, dalende grondverkopen en minder opbrengsten uit leges. Aan de andere kant ligt het voor de hand dat kosten gaan stijgen, zoals uitkeringen. Optimisd meldde onlangs al dat de werkloosheid in Veghel, met name onder jongeren, de laatste twee maanden van 2008 flink is gestegen.

[image=77363]

In de Voorjaarsnota wordt, waar mogelijk, rekening gehouden met de effecten van de kredietcrisis. “Toch kom je als gemeente wel in een spagaat terecht”, legt Van den Elsen uit. “Enerzijds werken we aan een sluitende begroting met voldoende garanties, maar aan de andere kant willen we naar oplossingen zoeken, bijvoorbeeld door investeringen in de toekomst naar voren te halen. Daar kijken we momenteel naar, onder andere met het Intergemeentelijk Bureau Economie. We zijn er wel voorzichtig mee. We willen niet ad hoc allerlei dingen doen, maar echt binnen onze mogelijkheden zoeken naar maatregelen die op korte termijn effect hebben. Dat zou bijvoorbeeld in gezamenlijkheid en met provincie en het Rijk kunnen.” Wethouder Jan van Burgsteden meldt verder dat de drie O’s in de gemeenten Veghel, Uden en Schijndel (onderwijs, ondernemers en overheid) in hun Sociaal Economisch Uitvoerings Plan (SEUP) dat binnenkort wordt ondertekend, een taskforce hebben opgenomen. De leden daarvan gaan bekijken hoe de drie gemeenten de handen ineen zouden kunnen slaan om de kredietcrisis te lijf te gaan.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant