De oud-leerkrachten van de Udense basisschool. (foto: Henk Lunenburg)
De oud-leerkrachten van de Udense basisschool. (foto: Henk Lunenburg)

Reünie-feest ter ere van 50 jaar basisschool de Springplank

Onderwijs 3.470 keer gelezen

UDEN | IKC Raam viert in juli het 50-jarig jubileum van het integraal kind centrum en haar voorloper, basisschool De Springplank. Oud-leerkrachten Rick van Summeren, Ria Kuijpers, Bernadet de Fost en Wim Mank hebben de taak op zich genomen om op vrijdag 15 juli een reünie-feest te organiseren voor (oud) leerkrachten, (oud) pedagogisch medewerkers en oud-leerlingen. “Het reüniefeest is het startpunt van een feestweek voor de hele school”, vertelt Ria. De middag begint met een bijeenkomst voor (oud-)medewerkers en van 17.30 uur tot 19.30 uur zijn ook alle voormalige leerlingen van de Springplank en IKC Raam uitgenodigd.

De vier leerkrachten gingen in 2019 met pensioen, maar ze vertellen nog altijd met veel toewijding over hun school. “We gaan het jubileum niet onopgemerkt voorbij laten gaan” aldus Wim. “Daarom organiseren we dit reüniefeest.” Daarnaast heeft Mirjam van Ree, de huidige directeur, ook iets te vieren: zij is 10 jaar directeur van de school. Ook de eerste directeur van de school, meneer Prein, is uitgenodigd voor dit feest. Om samen terug te blikken tijdens deze middag hebben de organisatoren materiaal verzameld voor een tentoonstelling: groepsfoto’s, schoolkranten, krantenartikelen, foto’s van activiteiten, tekeningen en verhalen die leerlingen geschreven hebben.

Geschiedenisles
Rick zet graag de geschiedenis van de school uiteen: “In 1972 werd de school gebouwd op Keizershof vanwege de nieuwe wijk die hier gepland was. In 1973 werd op de huidige locatie van IKC Raam een groot didactisch centrum gebouwd. De kleuterschool ging ‘t Drempeltje heten, de naam van de lagere school werd De Springplank. Kenmerkend voor dit gebouw waren de kleurrijke muurschilderingen, gemaakt door de Udense kunstenaar Hans van den Krommenacker.” Op de oude gymzaal is één van de muurschilderingen ook vandaag de dag nog te zien. Rick vervolgt: “In 1985 wordt de Wet op het basisonderwijs ingevoerd, de lagere school en de kleuterschool worden samengevoegd tot een nieuwe onderwijsvorm voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Onder de bekende naam de Springplank gaan we samen verder. In 2012 wordt de oude school gesloopt, vervolgens wordt het nieuwe pand in gebruik genomen waarin de Springplank en Opvang Kanteel samen verder gaan als IKC Raam.”

Springbend
Voor het reüniefeest zijn ongeveer 25 oud-leerlingen, (oud-)leerkrachten en ouders uitgenodigd die samen de Springbend vormen. Dit orkest speelt in verschillende samenstellingen als er iets te vieren is op de school: jubilea, kerst, sinterklaas en carnaval. Wim: “Het zijn altijd uitbundige festiviteiten.” Die betrokkenheid van de kinderen en hun omgeving past ook in het plaatje dat de vier leerkrachten schetsen van hun school. “We zijn één school. We willen bijvoorbeeld graag dat de kinderen elkaar helpen en elkaar kennen”, vertelt Bernadet. “Bij het zomerfeest laten we groep 8 altijd de kleintjes helpen met de thema-spelletjes, en de kinderen van groep 1, 2 en 3 vinden het leuk als ze voorgelezen worden door de oudere kinderen. Groep 8 gaf altijd graag ondersteuning bij de technieklessen. Maar ook de ouders helpen graag mee met de vele activiteiten die er georganiseerd worden, bijvoorbeeld de kook- en technieklessen, pepernoten bakken, paaslunch en kerstdiner verzorgen en de kinderen vervoeren naar de uitstapjes. De visie van de school is dan ook ‘Samen zijn, samen leren, samen leren er te zijn’.”

Uitgenodigd
“Het wordt beslist een gezellig reüniefeest waar veel herinneringen opgehaald zullen worden, we hopen veel bekende gezichten terug te zien”, besluiten de vier. Ben je een oud-leerling van de Springplank, dan ben je op 15 juli van harte welkom van 17.30 uur tot 19.30 uur.

Uit de krant