Afbeelding

Toneel met een zilveren én gouden randje

Kunst en cultuur 77 keer gelezen
VOLKEL - Toneelvereniging De Vriendenkring uit Volkel beleeft dit jaar een bijzonder toneelseizoen met een zilveren én gouden randje. Tijdens de première van het stuk “De Maffe Maffiosa” vieren zij namelijk het 25 jarig jubileum van Piet van de Sangen en het 50 jarig jubileum van Theo Verhoeff. Beide heren zijn echte werkmieren geweest in hun afgelopen toneeltijd.

[image=303809]

De militaire dienstplicht bracht de geboren Rotterdammer naar Volkel. Als in een film ontmoette Theo zijn grote liefde Hanny op de vliegbasis. In 1968 stapten zij samen in het huwelijksbootje, dat voor Theo definitief naar Volkel zou varen. Hanny was lid van De Vriendenkring en ook Theo werd in 1965 gestrikt om lid te worden. En wat is de vereniging blij dat Theo na 50 jaar nog steeds op de planken verschijnt. De toneelstukken waar hij in meespeelde zijn ontelbaar. Hoewel Theo nooit een voorkeur heeft voor een rol, sprong zijn rol in het stuk “Het lijk is zoek” er voor hem uit. Dat was tevens Theo's 25-jarige jubileumvoorstelling. Ook achter de schermen is Theo zeer actief in het bestuur en de PR-commissie, bij de decorbouw en tijdens de jaarlijkse kaartverkoop.

'Gedwongen'
Piet werd in 1990 (een beetje gedwongen door Theo) lid van De Vriendenkring. De club was op zoek naar een manusje van alles. Piet werkte járen als decorbouwer en hij genoot ervan om van niks iets moois te maken. Timmerman, elektricien, schilder, hij was van alle markten thuis. ’t Mocht niks kosten en er werden uit allerlei hoeken en gaten spullen verzameld. Kromme spijkers sloeg hij recht, want die zijn best nog een keer te gebruiken. Samen met Theo bouwde hij veel decors. Loodzware balken werden op gammele huishoudtrapjes aan elkaar bevestigd en de recycle toneelplaten moesten weer passend gemaakt worden. Toen zijn gezondheid hem in de steek ging laten, kreeg Piet een plaatsje aan de deur van de toneelzaal. Tijdens de uitvoeringen van het volwassenstuk heette hij de mensen welkom en verwees hen naar hun plaatsen. Ook hier moest hij in 2013 gedwongen door zijn lijf mee stoppen.

Warmte
Beide heren gebruiken dezelfde woorden om de Vriendenkring mee te typeren: EEN WARM NEST! Vroeger bleef men na de repetities tot diep in de nacht biljarten en pimpelen aan de bar van de Schakel, totdat Jan Tonies aan de overkant vers gebakken vis ging halen. De tijden zijn veranderd, nu gaat iedereen na de repetitie naar huis… Toch heerst de gemoedelijke sfeer er nog steeds. Ieder Vriendenkring lid is belangrijk en draagt zijn/haar steentje bij. Als de heren gevraagd wordt wat ze geleerd hebben van hun tijd bij De Vriendenkring is hun eerste antwoord: pimpelen en zeveren! Daar voegt Theo wat serieuzer aan toe: “Eigenlijk is het leven één groot toneelspel. Ik heb altijd veel van het geleerde kunnen toepassen in bijvoorbeeld mijn werk.” Beide heren zien de Vriendenkring graag nog honderden jaren doorgaan en vinden dat Volkel erg trots mag zijn op deze mooie vereniging!

Wilt u graag het jubileum van deze kanjers meevieren? Het stuk “De Maffe Maffiosa” van Hub Fober wordt op zo. 22, ma. 23, di. 24, do. 26 en vr. 27 maart voor u gespeeld. Het worden weer ouderwetse toneelavonden. Met z’n allen een potje lekker lachen! Een tipje van de sluier:

Je zou maar heel veel geld hebben gestolen en dat verstoppen in de logeerkamer, want daar komt toch nooit iemand. Tot er ineens een logee op de stoep staat, die haar kamer niet wil verlaten. Het overkomt Brandkasten Joop. Hij leeft een dubbelleven als beroepsinbreker, met zijn oenige zoon als zijn rechterhand. Het is voor Joop niet eenvoudig zijn geheim te bewaren. Zeker niet als zijn tweede vrouw hem constant op de huid zit. Gelukkig heeft die stokdove, oude tante niets in de gaten, toch?

Reserveren kan via de Vriendenkring Reserveerlijn: 06 - 50 86 93 55 op werkdagen tussen 18.00 en 20.00 uur of stuur een mail naar reserveren@vriendenkring.com. Meer informatie over het reserveren van kaarten vindt u op www.vriendenkring.com

Let op! Kaarten in de voorverkoop kosten €8,- vanaf de première op 22 maart is dit €9,-
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant