Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg

Vrijwillig molenaar Patrick leidt nieuwe molenaars op: ‘Enige vrijwilligers die voor de gemeente werken’

Algemeen 927 keer gelezen

UDEN | De Molen van Jetten is 213 jaar oud en bepaalt al die tijd vanuit een bepaalde hoek het silhouet van Uden. Windmolens als deze worden altijd door vrijwillige molenaars bediend. Patrick en Linda van Kessel zijn de vaste vrijwilligers van de Molen van Jetten. Patrick is door zijn jarenlange ervaring bevoegd om nieuwe molenaars op te leiden. In aanloop naar komend weekend - de open molendagen - vertellen zij ons over de Udense molen.

door Ankh van Burk

Patrick: “Wat de meeste mensen niet weten is dat wij graan malen, dat bestemd is om whiskey en jenever van te maken. De graankorrels worden aangeleverd is al bewerkt tot mout. Graan dat van het land komt, wordt geweekt in water en daarna gedroogd. Het graan komt van Bavaria in Lieshout, die een eigen mouterij in Eemshaven hebben. Per schip wordt het hiernaartoe vervoerd. Wij vermalen dan de moutkorrels tot meel. Dat gaat naar de firma Zuidam in Baarle Nassau om tot jenever en whiskey verwerkt te worden.” Linda voegt eraan toe, dat de molen niet bewoonbaar is.

Opleiding
“Het dus zuiver een bedrijfsmolen. Het is hier trouwens heel stoffig.” Patrick: “Wij zijn de enige vrijwilligers die voor de gemeente werken. En ik ben door het Gilde van Molenaars aangesteld als opleider. Daarvoor moet je in Nederland wonen. Verder moet je minimaal 3 jaar molenaar zijn. Ik heb momenteel zes leerlingen in opleiding. Zij moeten minimaal 150 uur praktijklessen volgen, maar in de praktijk komt het erop neer, dat de opleiding zo’n 2 jaar duurt.” De leerlingen leren omgaan met alle types windmolens. Naast graanmolens zijn dat in Nederland nog poldermolens. De rest van de molens worden mechanisch bediend. De leerlingen kunnen eventueel op een poldermolen stage lopen, maar het hoeft niet. Het is enigszins zwaar werk, zoals de hele molen draaien en de wieken draaien, al of niet met zeilen, afhankelijk van de kracht van de wind. De molenaar moet ook leren het weer waar te nemen.

Feesten
Patrick: “Wij doen ook mee met de wieken in een bepaalde stand zetten afhankelijk wat voor feest gevierd wordt. Bij een geboorte hebben de wieken de tegenovergestelde rouwstand. Bij een huwelijk kunnen de wieken in een bepaalde stand versierd worden met gevlochten zeilen en berkentakken. De laatste keer dat we de wieken in rouwstand hebben gezet was vorig jaar bij het overlijden van Paul Rüpp. Verder zetten we wieken alleen in een bepaalde stand uitsluitend bij historische feesten.” Bezoekers zijn zaterdag en zondag welkom tussen 11.00 en 16.00 uur. Er worden ook rondleidingen gegeven.


Linda en Patrick bij de molen. (foto: Henk Lunenburg) 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant