Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg

Gemeente start pilot tegen geluidsoverlast op Rondweg

Verkeer en vervoer 1.246 keer gelezen

UDEN | Met een pilot hoopt de gemeente Maashorst geluidsoverlast op de Rondweg in Uden tegen te gaan. Omwonenden ervaren veel lawaai vanwege de verkeerssituatie van deze weg.

De Rondweg is een belangrijke en drukke toegangsweg in Uden, waarnaar momenteel al overkoepelend geluidsonderzoek loopt. De resultaten van dit onderzoek worden niet snel verwacht. Deze moeten uitwijzen of er op de midden-lange termijn structurele maatregelen moeten worden getroffen, en zo ja welke maatregelen dit dan moeten zijn. Gezien de langere looptijd het onderzoek kijkt de gemeente nu samen met enkele bewoners van de Rondweg ook naar andere mogelijkheden. Een pilot gedragsbeïnvloeding is daarbij als kansrijke optie uit de bus gekomen. De uitkomsten van de pilot kunnen ook van toepassing zijn op andere verkeerssituaties in Maashorst.

Pilot
De pilot omvat een aantal concrete maatregelen: het plaatsen van verkeersborden en snelheidsmeters in beide rijrichtingen, en het uitvoeren van geluidsmetingen over een langere periode. Met deze maatregelen worden de effecten op het verkeerslawaai nauwkeurig gemeten en vastgelegd. De doorlooptijd van de pilot is 9 maanden en de metingen zijn eind 2024 afgerond. De resultaten worden naar verwachting begin 2025 gedeeld.

Extra budget
Het college heeft ingestemd met het benodigde extra budget à 17.500 euro om deze pilot verder uit te werken. Wethouder Harold van den Broek: “We praten al een tijdje met de omwonenden van de Rondweg. We kijken samen naar mogelijkheden en nieuwe ontwikkelingen met als doel een fijne plek om te wonen. Ons rijgedrag kan van grote invloed zijn op onze leefomgeving. Het is belangrijk dat we elkaar hierop kunnen wijzen en bewust maken van mogelijke gevolgen.” Met de pilot op gedragsbeïnvloeding tegen verkeerslawaai hoopt de gemeente daar positieve resultaten in te behalen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant