Afbeelding
IN GESPREK MET

Volkelse Frans: ‘Ik bouw liever met Lego dan dat ik op vakantie ga’

Human Interest 3.025 keer gelezen

VOLKEL | Met ruim 400.000 steentjes Lego in verschillende maten en kleuren in huis verveelt Volkelse Frans van Dijk zich niet snel. En daarnaast is hij ook nog eens heel actief in de maatschappij. We gingen met hem in gesprek.

Frans is op 25 augustus 1964 geboren in Volkel. Hij is de oudste in een gezin van drie, en heeft nog een zus en een broer. Zijn vader had een loodgietersbedrijf en zijn moeder beheerde een winkel. Het bedrijf was gevestigd in de Antoniusstraat tegenover café Het Witte Paard. Dit café, dat nu gesloopt is, was in de jaren 1900 een combinatie van smederij/café. Frans’ overgrootvader was de eigenaar.

door Henk Lunenburg

Wat waren je opleidingen?
“Ik ben drie keer gewisseld van lagere school. Ik begon op de jongensschool St. Jozef. Daarna zat ik met jongens en meisjes in de tweede klas op De Ruif en voor de vijfde en zesde klas zat ik op de Mariaschool. Hierna ging ik naar de mavo. Eerst wilde ik bakker worden, daarna politieagent en uiteindelijk ging ik 2 jaar naar de LTS om loodgieter te worden. Hierna volgde ik MTS elektro en liep stage in het ziekenhuis in Veghel. Halverwege mijn militaire diensttijd kreeg ik een vaste aanstelling in het ziekenhuis. Ik moest daarvoor wel in Veghel gaan wonen. Bij een storing moest ik in 10 minuten aanwezig zijn.”

Hoe heb jij je vrouw leren kennen?
“Ik werkte in het ziekenhuis en mijn collega’s van de technische dienst wilden mij opgeven voor het televisieprogramma ‘Op goed geluk’. Ik zei: “Ik zoek zelf wel een verpleegkundige.” Toen heb ik op Valentijnsdag drie verpleegkundigen ieder een bosje bloemen gestuurd. Uiteindelijk wisten ze alle drie dat ik de afzender was. Antoinette uit Uden was degene waar ik in maart verkering mee kreeg. Na 2 jaar verkering trouwden we op 9-9-1994 en we kregen twee zonen. Maarten nu 28 en Wouter 25. Antoinette werkt nog steeds op de huisartsenpost.”

Jullie zijn allemaal heel actief in het verenigingsleven in Volkel.
“Als 15-jarige begon ik met het bespelen van de overslagtrom bij Harmonie Sint Caecilia, dat doe ik bij het spelen op straat nog steeds. Daarnaast blaas ik sinds een aantal jaren op de bastuba. Vanaf mijn 16e heb ik aan judo gedaan en daar ook de jeugd mee getraind. Ik was actief bij de kindervakantieweek, met vier anderen deed ik de totale organisatie. Als er in Volkel iets georganiseerd wordt, doen we dat altijd met Volkelse mensen en bedrijven. Iedereen is bereid om de handen uit de mouwen te steken, en op de ondernemers kunnen we altijd een beroep doen. Dat is heel uniek. Bij het kindercarnaval regelde ik alles rondom de jeugdprins, zoals de begeleiding en het zoeken naar een nieuwe prins. 25 jaar was ik lichttechnicus tijdens de pronkzittingen voor volwassenen en kinderen. Onze oudste is al jaren lid van de handboogschietvereniging en was er penningmeester. De jongste zit als secretaris in het bestuur van de harmonie en beiden zijn lid van de hofkapel de Durschieters. Op jonge leeftijd begonnen ze beide bij de drumband en ze bespelen nu net als ik een blaasinstrument. Daarnaast repeteren we elke woensdagavond slagwerk, en donderdag de harmonie. Tijdens concerten van de harmonie is Antoinette ladyspeaker en helpt bij de bonnenverkoop. Om de 4 jaar organiseren we in de sporthal ‘Volkel in Harmonie’. De voorbereiding van dit evenement kost de organiserende commissie 2 jaar, waarin ieder commissielid een eigen aandachtsgebied heeft. Mijn aandachtsgebied waren de horeca en de techniek. Met vier anderen beheer ik ook het Muziekhuis in Volkel. We regelen de financiën, de inkoop en het onderhoud en de verhuur van het gebouw.”

Wat zijn je leukste vakantietripjes?
“Ik blijf eigenlijk liever thuis om Lego te bouwen, maar ik ben wel zeven keer naar Euro Disney geweest. Vroeger met de kinderen en vorig jaar voor het laatst. In Nederland zijn we naar Drenthe en de Waddeneilanden geweest. Met Antoinette ben ik nog naar Marokko en Praag geweest. Heel speciaal vind ik de vakanties naar Legoland in Denemarken en Duitsland.”

In Volkel wordt geklaagd dat er te weinig gebouwd wordt, maar hier in huis wordt veel gebouwd!
“Ja dat klopt, met Lego. Met mijn communie kreeg ik mijn eerste set Lego cadeau. Ik speelde zo graag met Lego dat als we naar Frankrijk op vakantie gingen, ik mijn kist met Lego mee nam. Ik verzamelde en bouwde tot mijn 20e. Het was niet meer te combineren met de MTS en het stagelopen. In 1995 toen onze oudste geboren is, ben ik weer begonnen met verzamelen. Toen onze kinderen klein waren hebben ze ook vaak met Lego gespeeld. Van de nieuwe serie Lego heb ik ongeveer zevenhonderd setjes, grote en kleine. Setjes van Disney, Harry Potter en City. De Lego van de oude serie die ik nog van vroeger heb, ben ik nu ook aan het verzamelen. Verschillende sets heb ik gebouwd en die staan op een van mijn hobbykamers uitgestald. Enkele setjes staan in de huiskamer. Vele vrije uren spendeer ik aan het opzoeken van onderdelen die ik mis. Via markten en Marktplaats koop ik boekjes en onderdelen. Het is een sport om setjes compleet te krijgen. Als ik bijvoorbeeld een kist Lego kan kopen, ga ik die eerst allemaal wassen, uitzoeken en sorteren. Bij voorkeur doe ik dat in de zomermaanden; dan droogt het lekker snel. Vervolgens wordt elke set in de computer geregistreerd. Daar staat dan uit welke en hoeveel onderdelen de set bestaat en hoe het gebouwd moet worden. Ik weet zo het aantal van elk stukje Lego dat ik heb, en weet dat ik ruim 400.000 steentjes heb in vele verschillende maten en kleuren. In oktober begin ik met het bouwen van een Lego Kerstdorp in onze woonkamer, natuurlijk met mooie verlichting. Elk jaar komen daar dan weer volwassenen en kinderen naar kijken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant