Ingeborg en Leo. (foto: Henk Lunenburg)
Ingeborg en Leo. (foto: Henk Lunenburg)

Udense Ingeborg (84) en Leo (92) 60 jaar getrouwd

Human Interest 2.047 keer gelezen

UDEN | Ingeborg en Leo Bijland - van de Kamp uit Uden zijn vandaag, op 10 april, 60 jaar getrouwd.

door Henk Lunenburg

Ingeborg (84) werd geboren in de bollenstreek in Sassenheim. Ze groeide op in een katholiek gezin van zeven kinderen; zes meisjes en een jongen. Haar vader was bollenreiziger. Hij reisde door Europa en was vaak weken weg. Haar moeder zorgde voor het gezin. Tijdens de oorlog 40-45 kreeg Ingeborg op de kleuterschool dagelijks een kwart litertje melk met een rietje. “Ik nam me toen voor: ‘Later als ik groot ben, koop ik een grote fles melk en drink hem helemaal leeg’”, vertelt Ingeborg. Ook de smaak van tulpenbollen, suikerbieten en de gaarkeuken, kan ze nog steeds oproepen. “Na de lagere en middelbare school volgde ik verschillende opleidingen. Ik startte als telegrafiste/telexiste op het Telegraafkantoor in Den Haag. Na diverse jobs werd ik medisch secretaresse in het academisch ziekenhuis in Leiden. Toen ik trouwde, moest zij deze fijne baan opgeven. Dat ging zo in die tijd.”

Leo (92) werd ook in de bollenstreek geboren. Hij woonde met zijn ouders en drie broers in Lisse. Het gezin verhuisde via Leidschendam naar Voorburg, waar zijn vader brood- en banketbakker was en een winkel had. Zijn moeder zorgde voor het gezin. “Toen ik de lagere school verliet, was het oorlog. De meeste schoolgebouwen waren meer gesloten dan open. Ik begon op de ambachtsschool aan de opleiding instrumentmaker.” Dat bleek een verkeerde keuze. “In de avonduren volgde ik diverse opleidingen in de administratieve- en economische sector. Als administrateur werkte ik bij een groothandel en klom met de groei van het bedrijf steeds een stapje hoger.” Hij is trots op zijn ‘Balkenende-speldje’ dat hij kreeg voor zijn inzet als militair tijdens de Watersnoodramp.

Ingeborg en Leo ontmoetten elkaar op een feestje en het klikte. Ingeborg was 17 toen ze in Leiden op kamers ging wonen. Haar ouders verhuisden naar Uitgeest en dat was te ver voor haar baan. Na een verkeringsperiode van 2 jaar zijn ze op 10 april 1964 in Leiden getrouwd. In Hillegom huurden ze een huis voor 16 gulden in de week. Ze kregen drie kinderen; een zoon en twee dochters. Leo werkte nog steeds in de groothandel in vleeswaren in Sassenheim. Hij was inmiddels directeur toen het bedrijf werd overgenomen door Akzo. In 1972 verhuisde het bedrijf naar Oss en het gezin verhuisde van Hillegom naar Uden. Ingeborg deed veel vrijwilligerswerk, zij gaf taalles in het alfabetiseringencentrum in Uden. “Ik deed dit vele jaren, eerst als informatrice, vervolgens als coördinatrice bij de VVV. Ik werd lid van Operette Vereniging Uden/Viva la Musica. Daarna heb ik nog gezongen in het seniorenkoor De Groene Linde en volgde daar de voorzitter op.” Samen hebben Ingeborg en Leo 18 jaar met de caravan de mooiste plekjes van Europa bezocht. Nadat Leo in de vut ging begon hij met tennissen. “In 1952 liep ik als militair mijn eerste Vierdaagse van Nijmegen en na mijn pensionering pakte hij dat opnieuw op. Inmiddels heb ik de tocht 26 keer gelopen.” Ingeborg heeft twee keer gelopen en is toch ook best trots op haar kroontje. Samen genieten ze van hun kinderen en zes kleinkinderen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant