Martina en Jo.
Martina en Jo. Foto: Henk Lunenburg

60-jarig echtpaar Kouwenberg - Van Lieshout: ‘Er voor elkaar zijn als dat nodig is’

Human Interest 1.275 keer gelezen

ZEELAND | Het echtpaar Kouwenberg - Van Lieshout uit Zeeland vierde op 22 januari haar 60-jarig jubileum. 

door Henk Lunenburg

Martina van Lieshout is in Zeeland geboren op 2 juni 1940 in een gezin van elf kinderen. Haar ouders hadden een gemengd boerenbedrijf. Ze had een fijne jeugd en ging graag fietsen en dansen. Na de basisschool in Zeeland volgde ze naai- en kookcursussen om in huishoudens te kunnen werken. Meestal werd zij of haar zus gevraagd om bij gezinnen te komen helpen als er weer een kindje geboren was. “Bij één gezin ben ik bij het 13e kind in huis geweest”, vertelt Martina. Jo Kouwenberg is in De Reek geboren op 16 maart 1940, hij had één broer. Ook zijn ouders hadden een gemengd boerenbedrijf. Hij had een fijne jeugd in De Reek, elke dag liep hij 6 km naar school en weer terug. “Samen met mijn broer ging ik vaak konijnen stropen, slechts één keer werden we gepakt”, vertelt hij. “Ze schoten 21 kogels over ons heen om ons tot stoppen te dwingen.” Na de lagere school bij de broeders ging hij naar de landbouwschool en werkte daarna thuis op de boerderij.

Eerste ontmoeting
Jo en zijn kameraad brachten de broer van Martina thuis na een avondje stappen op de kermis.Kees had te diep in het glaasje gekeken. Alle ooms en tantes die op visite waren gingen juist naar huis. Uiteindelijk bleven Jo en Martina als laatste over in de keuken, en daar werd voor het eerste gekust. Dit was het begin van een 5 jaar durende verkering. Op 22 januari 1963 zijn ze in Zeeland getrouwd en hebben ze een jaar bij de ouders van Jo op de boerderij gewoond. Na 1 jaar bouwden ze een huis in Langeboom. Als eerste was de schuur klaar, waar ze tijdelijk hebben ingewoond. Hier runde Jo een mestkalverenbedrijf. Daarna heeft hij 35 jaar als burger bij defensie gewerkt als tankmonteur. Met zijn 55e moest hij met pensioen. Ze kregen drie kinderen; twee dochters en een zoon, en hebben nu vijf kleinkinderen.

Vakanties
Toen hun kinderen voor de kalveren konden zorgen gingen ze vaak fietsvakantie houden; met de fietsclub 25 jaar in Nederland op fietsvakantie. Van Groningen tot Maastricht, maar ook buitenlandse vakanties. Met vrienden uit de buurt 25 jaar lang, en gedurende 30 jaar elk jaar met zussen en schoonzussen naar een buitenlandse vakantie. Vorig jaar kregen ze het verschrikkelijke nieuws te horen dat hun zoon Marcel (49) bij een tragisch ongeluk om het leven was gekomen. “We hebben heel veel blijk van medeleven ontvangen van familie, vrienden en buren. Daar zijn we heel dankbaar voor.” De zoon van Marcel woont tijdelijk bij Jo en Martina.
Binnenkort wordt het 60-jarig huwelijksfeest gevierd met familie, vrienden, buren en kennissen. Het wordt gehouden in een zaal die door hun zoon Marcel gebouwd is.

Uit de krant