Harrie en Toos.
Harrie en Toos.

60-jarig echtpaar Toos en Harrie: ‘Het leven bestaat uit geven en nemen’

Human Interest 1.893 keer gelezen

ODILIAPEEL | Het bruidspaar Hendriks-Van Grunsven was op zondag 20 november 60 jaar getrouwd. Ze leerden elkaar kennen tijdens het dansen op de Udense kermis.

door Henk Lunenburg

Toos van Grunsven is op 15 november 1938 in de Bitswijk geboren, in een gezin van acht kinderen. Haar vader had een boerenbedrijf en stierf al op 58-jarige leeftijd. Het gezin verhuisde daarna naar een gezinswoning in de Bitswijk. Toos had een fijne jeugd. “Ik wilde graag voetballer worden maar dat was er toen nog niet voor dames”, zegt Toos met een glimlach. “Dus heb ik alleen met mijn broers gevoetbald.” Ze ging naar de Mariaschool in het dorp en daarna naar de huishoudschool. Ze ging werken in het huishouden bij gezinnen. Toos speelde 26 jaar toneel bij de toneelgroep in Odiliapeel, soms zelfs de hoofdrol.

Harrie
Harrie Hendriks is op 12 september 1935 geboren in Erp in een gezin van twaalf kinderen. Ook zijn ouders hadden een boerenbedrijf. Alle kinderen hielpen mee op de boerderij. Harrie was 7 jaar lid van de KPJ en deed aan sport. In Erp ging hij naar de lagere school en daarna volgde hij een avondopleiding landbouw en motorkennis Tot zijn 24e heeft hij bij verschillende boerenbedrijven als knecht gewerkt, daarna werkte hij 1 jaar bij Philips. Nadat hij zijn groot rijbewijs had gehaald, werd hij chauffeur bij van Lee, de CHV en bij Van den Heuvel. Harrie’s hobby was konijnen fokken, soms had hij tussen de 100 en 300 Nieuw-Zeelanders. Hij deed mee aan diverse tentoonstellingen en kwam vaak met prijzen thuis. Als ze in 1972 naar Odiliapeel verhuizen, stopt hij daarmee en gaat als hobby met paarden en pony’s verder. Vanaf 1963 zong Harrie in het mannenkoor van Van der Lee, daarna in het Hendrixs familiekoor, het kerkkoor en vanaf 2000 bij de Karawanken. Samen fietsten ze heel graag.

In ons leven hebben we heel veel samen moeten doen

Dansen
Toos en Harrie zagen elkaar voor het eerst tijdens het dansen op de Udense kermis in de danstent van Paashuis op de Markt. Ze dansten daar voor het eerst met elkaar, maar zeker niet voor het laatst. In alle dorpen rond Uden bezochten ze kermissen en dansgelegenheden om samen te kunnen dansen. Na 7 jaar verkering trouwden ze op 20 november 1962 in de Pius X Kerk in Uden.
Ze hebben 10 jaar in Uden gewoond. In die tijd zijn ook hun vier kinderen geboren. Nu hebben ze negen kleinkinderen en het eerste achterkleinkind is op komst. “Het leven bestaat uit geven en nemen. In ons leven hebben we heel veel samen moeten doen”, zegt Harrie. “Toos heeft verschillende operaties moeten ondergaan. Toen ik in 1990 werd afgekeurd, ging zij halve dagen werken op de vliegbasis en deed daarna het huishouden thuis.” Maar de tuin, die hebben ze samen bijgehouden! Het feest wordt binnenkort in de familiekring gevierd.

Uit de krant