Afbeelding

Elfde uitgave ‘Zeeland in verleden en heden’

Historie 407 keer gelezen

ZEELAND | Hoe klonk het Zeelandse dialect vroeger? En waarom stortten in mei 1952 twee straaljagers tegelijk neer in de bossen bij Zeeland? Het zijn twee onderwerpen, die worden beschreven in de 11e uitgave van ‘Zeeland in verleden en heden’, het magazine van Heemkundekring Zeeland, verschijnend op donderdag 18 april.

Dialect, de spreektaal die vroeger per dorp verschillend was, is aan het verdwijnen. Bij heemkundekring Zeeland zorgt de audiogroep, bestaande uit Antoon van Dongen en Henk Verstegen, dat het oude dialect dat op oude opnames is te horen, digitaal wordt vastgelegd, zodat het nooit meer verloren gaat. Beiden vertellen in het magazine hoe zij dat doen en wat er allemaal al is vastgelegd.

Getuigen van de ramp
De twee straaljagers die in 1952 in Zeeland neerstortten zouden volgens de eerste berichten tegen elkaar zijn gebotst. Dat blijkt niet het geval te zijn. Uit het eigen archief van de heemkundekring en uit documenten van het Nationaal Archief in Den Haag en van de Traditiekamer Typhoon van de Vliegbasis Volkel blijkt dat er een andere oorzaak was. In het magazine vertellen getuigen van de ramp welke gevolgen die had. In het magazine van de Zeelandse heemkundekring verder een artikel over oprichter Kees Cornelissen van Aannemingsbedrijf Cornelissen, die 75 jaar geleden als zelfstandig timmerman begon. Van een van de families Van den Brand die Zeeland rijk is wordt de stamboom beschreven. Verder een korte beschrijving van een van de boeken uit de eigen bibliotheek en een artikel over een nieuwe aanwinst in de collectie van de heemkundekring, een bijzonder beeld van Maria. Opnieuw wil de heemkundekring graag informatie over een voorwerp uit de collectie, waarvan niet bekend is wat het voorstelt.

Magazine
Leden van de kring krijgen het magazine thuis bezorgd. Losse exemplaren zijn voor 2,50 euro te koop bij Van der Burgt Uw groene Vakwinkel aan de Kerkstraat in Zeeland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant