Afbeelding

Klok Pauluskerk luidt nu in Brazilië

Algemeen 150 keer gelezen
UDEN – De Kruisweg van de voormalige Pius X kerk en de kerkklok van de voormalige Pauluskerk zijn sinds de sluiting van deze kerken naar Brazilië verhuisd. Kruisheer Theo Verbruggen heeft ervoor gezorgd dat dit religieus erfgoed in ere wordt gehouden. De kerkklok hangt in een nieuwe kerk Sint Jan Bosco in het bisdom Oliveira. Pater Verbruggen laat weten dat onlangs de kerkklok werd gezegend door de plaatselijke bisschop.

[image=230986]

Enkele jaren geleden was pater Theo Verbruggen vanuit Brazilië op vakantie in zijn geboorteplaats Uden. In die periode werden de Pius X kerk en de Pauluskerk gesloten. In de Pius X kerk hing een prachtige Kruisweg en in de Pauluskerk hing een zevenhonderd wegende klok. Pater Verbruggen wilde deze twee waardevolle religieuze objecten een nieuwe bestemming in Brazilië te geven. Pastoor Theo van Osch en het parochiebestuur vonden dat een goed idee. De nodige documenten werden klaar gemaakt door een vriend van hem die op de Braziliaanse ambassade in Brussel werkt. Met de boot vanuit Antwerpen ging de kostbare vracht naar Rio de Janeiro. Na zijn vakantie zorgde pater Verbruggen dat alles in Juiz de Fora aankwam.

Wijding
De Kruisweg ging naar de Braziliaanse Kruisheren in Campo Belo. Velen kwamen de Kruisweg bekijken die tijdelijk in het college van de Kruisheren hangt en de locale televisie maakte er een reportage van. De officiële bestemming van de schilderijen wordt de kathedraal van Oliveira, maar de Kruisheren blijven de eigenaar.
Pater Verbruggen: “Enkele weken geleden werd ik door de Pastoor Padre Leandro genodigd om de wijding van de nieuwe parochiekerk Sint Jan Bosco bij te wonen. .De plaatselijk bisschop, Mgr. Miguel F.Ribeiro, deed de wijding en wij concelebreerde mee. Na de mis was de wijding van de toren met kerkklok die los staat van het kerkgebouw. Alle mensen stonden er omheen. Toen vroeg de pastoor aan mij om een gedenkplaat te onthullen. Het gevolg was een daverend applaus.”

Gedenkplaat
Op de gedenkplaat staat dat ‘deze klok, die de naam Paulus heeft gekregen, was van de kerk Sint Paulus,in de parochie Sint Petrus in Uden –Holland en kwam hier aan door bemiddeling van pater Theodorus J.Verbruggen osc. Aan allen die meewerkten aan de verwerkelijking van deze droom, dat het klinken van deze klok de goddelijke zegen verspreiden.’
“Toen begon de klok te luiden. Mijn gedachten gingen op dat moment naar Uden en naar de bouwpastoor van de Paulus, pastoor Maas, aan kapelaan Vijfeiken, aan pater Leien en vooral aan de laatste pastoor en onze goede vriend pastoor Louis de Bondt.”

[image=230985]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant