Vrijwilliger Marc haalt veel voldoening uit het collecteren.
Vrijwilliger Marc haalt veel voldoening uit het collecteren.

‘Als we allemaal wat aardiger doen, zou de wereld er een stuk beter uitzien’

Algemeen 554 keer gelezen

UDEN | Deze week is het weer zover: de Goededoelenweek is van start gegaan. Deze editie wordt de nadruk gelegd op digitaal doneren, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de QR-code. De vele honderden collectanten - die zonder collectebus máár met informatie-envelop op stap gaan - leggen uit hoe het werkt. En uiteraard kan contant doneren ook, op twaalf plaatsen zijn collectebussen geplaatst. Vrijwilliger Marc Sanders (50) uit Uden vertelt ons waarom hij collectant is.

Vorig jaar werd er 61 duizend euro opgehaald voor de achttien goede doelen. En als het aan Marc ligt, dan wordt er dit jaar meer opgehaald. Sanders woont 11,5 jaar in Uden en heeft samen met zijn vrouw twee pleegkinderen. “Ons motto is: als we allemaal wat aardiger doen dan zou de wereld er een stuk beter uitzien. Dat is voor mij reden om mee te doen als vrijwilliger.” Sanders werkt in het dagelijks leven bij VodafoneZiggo, waar hij solotions specialist connectiviteit is. Zijn partner werkt bij NXP. De Goededoelenweek is niet het enige vrijwilligerswerk dat ze doen. “Mijn vrouw is klassenouder, ik ben mentor en bewindvoerder. Er gaat veel tijd inzitten naast werk en het gezin. Toch is het een kleine moeite om deze collecte te doen. We werken niet meer met zakjes, die we dan later weer ophaalden, of collectebussen, maar met QR-codes of machtigingen. We hoeven dus niet meer twee keer langs, dat is minder belastend voor de collectant als voor de bewoners. En er zijn minder collectanten nodig, wat in deze tijd een voordeel is.” 

Strijkstok
Sanders woont met veel plezier in Uden. Uden was het midden tussen Limburg en Breda, de woonplaatsen van hem en zijn vrouw. “Vrienden van ons verhuisden van Veghel naar Uden en dat gaf de doorslag. En we hebben er geen spijt van want Uden heeft alles, van een goed winkelcentrum tot een mooie atletiekclub en een leuke kermis. Het enige dat we missen is een treinverbinding.” Sanders heeft in alle jaren dat hij collecteert weinig echt spannende dingen meegemaakt. “Ik verbaas me wel nog steeds over de enorme creatieve spreuken die mensen hebben om collectanten te weren. Daar kan ik wel van genieten. Wat ik echt leuk vind aan de Goededoelenweek is dat er niets aan de strijkstok blijft hangen. De organisatie gaat heel zorgvuldig om met het geld dat wordt opgehaald. We doen het allemaal voor anderen, en een beetje voor de fun.”

Doneren
De gemakkelijkste manier om te doneren is via de QR-code op de envelop, waarmee binnen enkele seconden een donatie gedaan kan worden. Die envelop wordt deze week in heel de gemeente verspreid.
Wie liever een contante donatie doet, kan dit doen via een envelop die ingeleverd kan worden bij een van de twaalf collectebussen. Er kan een bedrag naar keuze worden gedoneerd én het is mogelijk om naar een fonds naar eigen keuze te storten, of het is een algemene gift die verdeeld wordt over de achttien fondsen.
Vrijwilligers De Stichting GoedeDoelenWeek Uden draait op 400 vrijwilligers. Ook de bestuurders zetten zich vrijwillig in en ontvangen geen financiële beloning.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant