Op de voorgrond zijn de biljarters aan het spelen en op de achtergrond zijn de kaarters verdiept in het kaartspel.
Op de voorgrond zijn de biljarters aan het spelen en op de achtergrond zijn de kaarters verdiept in het kaartspel.

Sociëteit Nimrod 1883 zoekt nieuwe leden

Algemeen 1.349 keer gelezen

UDEN | Sociëteit Nimrod 1883 is de oudste vereniging van Uden. Vorig jaar het 140-jarig bestaan gevierd. Het is een gezelligheidsclub, die iedere maandagavond bij elkaar komt in Café ’t Udenaartje aan de Parallelweg. De leden komen daar bij elkaar om te kaarten of biljarten. De sociëteit kan uitgebreid worden met nieuwe leden.

door Ankh van Burk

Robert de Winter is voorzitter van de sociëteit en Arnold van Lieshout is al 48 jaar lid. Robert: “De sociëteit is op 16 juli 1883 opgericht. Het verhaal wil dat Nimrod is ontstaan uit de handelscontacten tussen Udense kersentelers en handelsmensen van buiten Uden. Ze ontmoetten elkaar in Hotel Wijsbek aan de Stationstraat, waar ze overnachtten en waar werd gekaart en gebuurt. Maar zeker is dit niet, want in de jaren ’50 is het archief verloren gegaan, omdat de kelder van de toenmalige secretaris onder water kwam te staan. Wel zeker is, dat onze sociëteit de oudste vereniging van Uden is.” Arnold: “Het feit dat de leden op maandagavond bij elkaar komen, is gelegen in het feit dat veel middenstanders lid waren. En vroeger waren op dinsdag de winkels dicht en konden zij het op maandagavond laat maken. Nu zijn de leden veelal gepensioneerd op een enkele ‘jongere’ na, die nog werkt.”

Nieuwe leden
Robert: “We hebben nu 19 leden. De leden betalen de contributie per jaar. Daarvan wordt eenmaal per jaar een diner gehouden met de dames erbij. En eenmaal per jaar wordt er een uitstapje per bus georganiseerd naar bijvoorbeeld Amsterdam of de Beekse Bergen.” Om 20.30 uur begint de avond. Het eerste half uur wordt er bijgepraat. Van 21.00 tot 24.00 gaan de kaarters aan de slag. De biljarters spelen van 21.00 tot 22.30, en gaan daarna ook kaarten. Robert: “De nieuwe leden moeten kaarten en/of biljarten wel leuk vinden. Nimrod is vooral ook op zoek naar wat nieuwe jongere leden met een uiterste bovengrens van 70 jaar. Het is een gezellige club waar ieder nieuw lid zich snel zal thuis voelen.” En hij voegt er nog aan toe: “Wie jarig is, trakteert. Op de eerste maandag van de maand mogen ook de dames meekomen. Verder dragen we bij bijzondere gelegenheden, zoals een afscheid of uitvaart van een lid, een clubdas met embleem van Nimrod en een gouden clubspeld. En het is een goede gewoonte om eens in 25 jaar ontvangen te worden door de burgemeester.”

Aanmelden
Wie interesse heeft om zich aan te sluiten bij Nimrod 1883 is welkom eens te komen kijken op maandagavond in Café ’t Udenaartje aan de Parallelweg. Bellen kan ook met de voorzitter, telefoon 06-53363755.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant