Afbeelding
Advertorial

Waarom is een VCA certificering voor bepaalde bedrijven zo belangrijk?

Algemeen 443 keer gelezen

Werkgevers hebben de zeer belangrijke wettelijke verplichting om te zorgen voor veilige werkomstandigheden voor hun werknemers. Dit geldt met name voor bedrijven waar een zeker risico aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die actief zijn in de bouw of in de chemische sector. Voor deze bedrijven is een VCA certificering tegenwoordig absoluut noodzakelijk.

Wat is een VCA certificering?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Grofweg is het ook letterlijk een checklist voor bedrijven die hierop alle genomen maatregelen om de veiligheid en gezondheid te verbeteren afvinken. Een VCA certificering wordt tegenwoordig vrijwel altijd gevraagd als je bijvoorbeeld als onderaannemer aan de slag wilt of als je een opdracht aanneemt als ZZP´er. Hiermee laat je zien dat je als werkgever de gezondheid van je medewerkers en de veiligheid op de werkvloer serieus neemt. Als bedrijf werkzaam in een risicovolle branche is de VCA certificering de standaard waar je niet meer onderuit kunt. 

Een VCA cursus voor werknemers

Een zeer belangrijk onderdeel van de VCA certificering is het feit dat je het certificaat als werkgever pas behaalt, als alle werknemers een VCA cursus hebben gevolgd. De VCA is dus een veiligheidscertificering die je daadwerkelijk als werknemer en werkgever samen behaalt. Een VCA cursus vormt het belangrijkste onderdeel van de algehele VCA certificering. Medewerkers leren tijdens de cursus alles over de veiligheid, de gezondheid en het milieu op de werkvloer en hoe je risicovolle situaties voorkomt. Doorgaans organiseert de werkgever dat alle werknemers kunnen deelnemen aan de cursus. Volg hier een VCA Basis cursus, je kunt jezelf namelijk ook opgeven, bijvoorbeeld omdat je ZZP´er bent of in een risicovolle branche aan de slag wilt. 

Welke soorten cursussen zijn er?

Voor de meeste werknemers is een VCA Basis voldoende om algemene kennis op te doen over de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. De opgedane kennis kan door de werknemer gemakkelijk in de praktijk gebracht worden en er is geen vooropleiding nodig. Daarnaast is er ook VCA VOL. VOL staat voor VCA Operationeel Leidinggevenden. Het zal duidelijk zijn, dat deze VCA cursus specifiek bedoeld is voor operationeel leidinggevenden, maar ook voor ZZP´ers en onderaannemers. Met deze cursus leer je naast de algehele basisvaardigheden, ook de veiligheid te garanderen voor je medewerkers en kun je gevaarlijke situaties herkennen en toepassen. Specifiek voor werknemers die via een uitzend- of detacheringsbureau worden uitgezonden, is er de VCA VIL cursus. Dit staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden. Een andere specifieke VCA cursus, is VCA Petrochemie. Deze cursus is geheel gericht op medewerkers die werkzaam zijn in de petrochemische branche. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant