Afbeelding

Creatieveling Piet van Dijk reikt cheque uit aan KIKA

Algemeen 379 keer gelezen

BOEKEL | In zorgcentrum St. Petrus in Boekel werd gisteren een cheque ter waarde van 325 euro overhandigd aan de heer Erwin Flohr van de stichting KIKA. Stichting KIKA zet zich in voor kinderen met kanker.

Een bewoner van St. Petrus, de 90-jarige Piet van Dijk, heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat schilderijen gemaakt, en deze tijdens de vriendendag van de zorginstelling afgelopen 4 september te koop aangeboden tegen een vrijwillige bijdrage die geheel ten goede kwam aan KIKA. Piet van Dijk die al zijn hele leven de kwast met enige regelmaat in zijn handen heeft, kwam op dat idee nadat zijn kinderen hem een boek cadeau hadden gedaan met daarin diverse werken van zijn hand. “Schilderen doe ik al mijn hele leven”, aldus Piet. “Vroeger kleurde ik Ministekplaten in, omdat ik zelf absoluut niet kan tekenen maar wel kan intekenen en ik houd ontzettend van kleur. Later ben ik de tuinkabouters, die wij in Veghel aan het Rietven in de voortuin hadden staan, (ruim 500 red.) gaan opknappen. Omdat ze door het weer verkleurden, gaf ik ze dan een nieuw jasje of broek en/of muts. Helaas zijn mijn ogen hard achteruit gegaan waardoor dat niet meer mogelijk was.”

Muurschildering
Piet woont nu al weer enkele jaren in St. Petrus. “Omdat mijn vrouw niet meer thuis kon wonen zijn wij hier terecht gekomen. Helaas is mijn vrouw in maart 2020 overleden aan de gevolgen van corona.” Toen pakte hij het schilderen weer op. “In eerste instantie heb ik een muurschildering gemaakt op de gang van het tehuis. Die hadden de verzorgsters er voor mij opgetekend en het bleek dat ik daardoor mijn verdriet beter kon verwerken omdat ik dan mijn gedachten even ergens voor nodig had. Maar ja, ik kon natuurlijk niet steeds de muren bekladden. Toen kwamen mijn kinderen met het idee om schilderijen te maken, en omdat ik niet kan tekenen maakten zij tekeningen met dikke lijnen zodat ik ze ondanks mijn slecht zien toch kon in kleuren.” Voor zijn 90e verjaardag kreeg hij van zijn kinderen een boek met daarin foto’s van zijn schilderijen. “Dat boek heb ik ook met mijn familie gedeeld. Toen ik nog wat exemplaren over hield, ben ik die gaan verkopen tegen een vrijwillige bijdrage. Dat is in zijn geheel ten goede komen van KIKA. Op de vriendendag van St. Petrus ben ik ook de schilderijen gaan verkopen, want ik kan ze toch zelf niet allemaal bewaren.” Waarom KIKA? “Nou, dat is eigenlijk heel logisch. Een van mijn kinderen kreeg helaas ook te maken met kanker, en die kwam op het idee om de opbrengst aan dit goede doel te doneren. Daar was ik het meteen helemaal mee eens.”

Nieuwe serie
Van Dijk is intussen al weer bezig aan een hele nieuwe serie schilderijen en ook die zullen worden aangeboden aan KIKA. Voor hen die niet zo lang kunnen wachten heeft Piet nog enkele boeken en schilderijen die je bij hem kunt komen halen, als je maar een vrijwillige bijdrage voor KIKA geeft.

Uit de krant

Uit de krant