Anne van Dijk ontvangt de prijs voor haar inzet tegen grensoverschrijdend gedrag binnen de sport.
Anne van Dijk ontvangt de prijs voor haar inzet tegen grensoverschrijdend gedrag binnen de sport. Foto: Gert-Jan den Besten

Zeelandse Anne van Dijk wint prijs voor inzet tegen grensoverschrijdend gedrag

Algemeen 869 keer gelezen

ZEELAND | Anne van Dijk (18) uit Zeeland staat de gemeente bij in de beleidsvorming wat betreft (de preventie van) grensoverschrijdend gedrag. Als ervaringsdeskundige richtte zij haar bedrijf ADrises op waarmee zij cursussen aanbiedt aan onder andere scholen, sportverenigingen en gemeentes. Afgelopen dinsdag, op internationale vrouwendag, ontving zij tijdens een bijeenkomst van het Landelijk Netwerk voor Vrouwen in de Sport (LNVS) in Amsterdam een aanmoedigingsprijs voor haar inzet om grensoverschrijdend gedrag binnen de sport bespreekbaar te maken. 

Anne kreeg de aanmoedigingsprijs omdat zij op jonge leeftijd de kracht heeft gehad om haar negatieve ervaringen met grensoverschrijdend gedrag om te zetten in actie. Ze vertelt over haar werk: “Het doel is om bewustwording te creëren ter preventie van grensoverschrijdend gedrag en structuren op te zetten binnen organisaties zodat de problemen goed aangepakt kunnen worden. Veel organisaties denken bijvoorbeeld dat het genoeg is om alleen een vertrouwenspersoon te hebben. Maar vaak stellen ze dan een onervaren persoon aan, bijvoorbeeld een moeder bij de sportclub. Dat is niet genoeg. Vertrouwenspersoon is een serieuze functie en je moet hierover ook wel communiceren naar je leden of medewerkers want anders heb je er niets aan.” Voor bewustwording is het belangrijk om te luisteren naar mensen die zelf grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt. “Ik geloof in de kracht van het leren van ervaringsdeskundigen, dat stelt mensen in staat om te reflecteren en evalueren. Iemand kan in een klas wel over drugsmisbruik vertellen, maar als die persoon er zelf geen ervaring mee heeft is het toch een stuk minder geloofwaardig”, aldus Anne. De gemeente ziet het belang van ervaringsdeskundigheid gelukkig ook in volgens Anne. Daardoor kunnen ze zelf beter beleid maken en bijvoorbeeld scholen en sportclubs beter ondersteunen.

Kansen voor sportbeleid
Wethouder Harold van den Broek feliciteerde Anne met haar prijs. “Wij hebben eerder al gesprekken met Anne gevoerd. Haar kennis en ervaring hebben meerwaarde en bieden kansen voor ons om die in te bedden in ons sportbeleid. Kinderen, van welke leeftijd dan ook, moeten zich bewust zijn van wat grensoverschrijdend gedrag is en zich veilig voelen om dat te melden. Als overheid zijn wij daarin graag een verlengstuk van ouders, school en sportvereniging. Annes ervaring helpt ons daarbij. Ik heb veel bewondering voor Anne en voor wat zij met haar ervaring kan en doet.”

Kijk voor meer informatie over ADrises op ad-rises.com.

Uit de krant