Afbeelding
Foto: Peter Noy

IVN Uden: via smalle landweggetjes en glibberige bospaden naar Heeswijk-Dinther

Algemeen 513 keer gelezen

UDEN | Na een lange periode van relatieve stilte bij IVN Uden kunnen er eindelijk weer gezamenlijke activiteiten worden georganiseerd. Voor zondag 4 juli stond een fietstocht van veertig kilometer naar Heeswijk-Dinther op het programma. Zo’n dertig deelnemers hadden zich daarvoor aangemeld en stonden die ochtend met lunchpakket te wachten op de markt in Uden. Na een kort welkomstwoord door Lies Verbossen, zetten de fietsers zich in vier groepjes in beweging richting de eerste stopplaats aan de Lageburchtweg. Het had de avond van tevoren flink geregend, maar vandaag was het droog.

tekst & foto’s: Peter Noy

IVN-gids Mark Stevens legt het hoogteverschil in het landschap uit. “Door een breukrand in de onderlaag zie je dat het hogere gedeelte, de horst, erg nat is en het lage gedeelte, de slenk, juist droog. Doordat het grondwater door ijzerhoudende lagen omhoog wordt geperst, is het water roestkleurig”, verklaart Mark dit typische wijstverschijnsel. De fietstocht gaat verder door het beekdal richting het buitengebied van Vorstenbosch. “Het beekdal is ontstaan toen het ijs zich 8.500 jaar voor onze jaartelling terugtrok. Door het vele smeltwater ontstonden beekjes als de Aa en de Leijgraaf”, weet Mark. De gids geeft een korte uitleg over de ruilverkaveling in de zestiger jaren en de gevolgen daarvan voor de natuur. Tegenwoordig zorgen natuurlijke akker- en oeverranden voor meer biodiversiteit maar ook dat bepaalde diersoorten zich gemakkelijker kunnen verplaatsen. De gids informeert bij zijn publiek of er nog vragen over dit onderwerp zijn, waarop een deelnemer wil weten waar de Leijgraaf op uitkomt. Mark: “De Leijgraaf ontspringt in Boekel en mondt uit in de Aa tussen Heeswijk en Middelrode.” Liesbeth Verkaar wil vervolgens weten of er veel vis in de Leijgraaf zit. “Ik zie best vaak reigers aan de kant staan en die staan er niet voor niets”, knipoogt Mark.

Gevarieerde fietsroute
De tocht gaat verder via smalle landweggetjes en onverharde, glibberige bospaden naar de waterzuivering in Dinther en vervolgens naar de Kildonkse molen. Mark vertelt: “Het schijnt dat er veel tissues en billendoekjes in de waterzuivering worden gevonden. Deze spoelen de mensen gewoon door het toilet, dat is niet handig.” Het IVN heeft de fietsroute dusdanig uitgestippeld dat grote, drukke wegen worden gemeden. Een deelneemster, die in Dinther heeft gewoond en dacht het gebied goed te kennen, geeft aan dat ze enkele weggetjes niet eerder had gezien. De mooie en gevarieerde fietsroute kan op waardering van de overige deelnemers rekenen. Aangekomen bij de Kildonkse molen wordt een korte uitleg over deze authentieke watervluchtmolen gegeven. Ook het ontstaan van een typische bolle akker wordt uit de doeken gedaan. Het tussen de bomen verscholen landgoed Zwanenburg oogst bewonderende blikken. Iets verderop, langs het riviertje de Aa, doemt het silhouet van het imposante kasteel Heeswijk op. Het is daar erg toeristisch, waardoor het gezelschap snel doorfietst naar Hotel-Restaurant De Leygraaf in Heeswijk-Dinther voor een warm drankje. Op het naastgelegen picknickveld van de Stichting Dier & Tuinweide wordt het meegebrachte lunchpakket genuttigd. Aan het begin van de middag eindigt de fietstocht weer op de Markt in Uden, waar de gids wordt bedankt voor zijn deskundige tekst en uitleg.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant