Afbeelding
Foto: Anneveldt Multimedia

'Kermis Uden heeft als enige de nek uitgestoken'

Algemeen 6.663 keer gelezen

UDEN | Het is ideaal kermisweer, maar helaas mocht het feest in Uden van 17 tot en met 26 juli niet doorgaan. Met de vele coronamaatregelen was voor Mega Kermis Uden al snel de keuze gemaakt om het evenement te verplaatsen naar 6 tot en met 15 november. Nu er weer wat mogelijkheden zijn, vinden er in sommige regio's toch aangepaste kermissen plaats. Heeft Uden dan de juiste keuze gemaakt? 

Achteraf is het makkelijk praten dat de kermis 'gewoon' zou hebben kunnen plaatsvinden, maar Atze Lubach, voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders (BOVAK), heeft juist bewondering voor de keuze die Uden heeft gemaakt. "Elke keuze heeft mitsen en maren, maar het knappe is juist het maken van de keuze in een moeilijke periode. Toen is gezegd: het is nu geen tijd voor een feestje. Mega Kermis Uden heeft als enige de nek uitgestoken door het feest uit te stellen tot na het normale kermisseizoen om zo geen concurrentie voor andere kermissen te vormen. Uden speelt daarmee op zeker."

Herfstkermis 
Helemaal zeker is het uiteraard nooit. Het is en blijft een onvoorspelbare periode. Lubach: "We kunnen niet in de toekomst kijken. Er zijn nu hier en daar weer wat corona-uitbraken in Europa en er kunnen voor november weer veranderingen hebben plaatsgevonden, maar de kermis zal in principe doorgaan aangepast op deze veranderingen. We gaan het zien."
Lubach is eerlijk. Een herfstkermis is hopelijk maar eenmalig en het wordt even afwachten hoe dat gaat, zeker met het weer in de regenmaand. "Het kan tegenvallen", zegt hij. "Sommige attracties zijn wel overdekt, andere niet. Het zit in het DNA van de Udense bewoners om kermis te vieren en daarbij willen ze graag terrassen. Dat zal anders zijn in de herfst en buiten de vakantietijd. Maar, in november is het vroeger donker. De kermislichten kunnen dan wel eens voor een mooie novembersfeer zorgen." De vakantieperiode heeft uiteraard het meest ideale kermisweer. Ook is er nu geen concurrentie van het EK voetbal, de Olympische Spelen of festivals, maar een zomerkermis dit jaar had ook zeker nadelen gehad. "Toen de keuze voor verzetten werd gemaakt, was er nog niks bekend. Het was goed om bij deze keuze te blijven. Pas tijdens de persconferentie van 24 juni werden de mogelijkheden voor juli bekend. Dat is te kort dag om weer terug te switchen naar een zomerkermis. In Tilburg is besloten dit wel te doen, maar deze kermis is flink afgeslankt. Er staan maar zo'n 50 attracties. Normaal zijn dat er meer dan 200. Dat is niet de insteek van Uden. Wellicht is er in november ook weer meer mogelijk."

Landelijke interesse
De Udense kermis zal, met de kennis van nu, zo groot zijn als gewend. Alleen zullen de attracties wat verder uit elkaar staan, zal het éénrichtingsverkeer worden en moet er een goede doorstroming zijn. Voor de kermisexploitanten is het seizoen niet meer te redden, maar Mega Kermis Uden wordt gezien als een welkome invulling op de arbeidsmarkt. Er is dan ook landelijke interesse voor. Niet alleen exploitanten maar ook kermisliefhebbers hebben veel belangstelling. Bovendien verwacht Lubach dat de pers, net als in Tilburg, in november aandacht voor de unieke Udense kermis zal hebben. Maar de hoop is wel dat het kermisseizoen in 2021 als vanouds is.

Uit de krant

Uit de krant