Voorzitter Jos overhandigt de kalenders en een bloemetje aan St. Jan.
Voorzitter Jos overhandigt de kalenders en een bloemetje aan St. Jan.

Maashorstboeren schenken ouderen kalender: 'Een steuntje in de rug'

Algemeen 380 keer gelezen

UDEN | Veel ouderen zijn in deze tijd aangewezen op een geïsoleerd verblijf in hun eigen kamer. De Maashorstboeren, een vereniging van boeren in de omgeving van de Maashorst, bedacht daarom een plan om deze vereenzaming enigszins te doorbreken: een kalender voor alle bewoners van verzorgingshuis St. Jan in Uden.

Het idee kwam van Petro Vogels, lid van de vereniging, die op zoek was naar een bezigheid voor zijn moeder die in St. Jan woont. "Ik merkte dat ze het moeilijk had en zich enorm verveelde", vertelt hij. "Ik kwam met het idee om een verjaardagskalender voor haar te kopen en vroeg haar hierin zoveel mogelijk verjaardagen van familie en bekenden in te vullen." Het effect bleek tweeledig. Zijn moeder begon actief mensen te benaderen over verjaardagen. "Daarmee had ze én telefonisch contact, én meteen alle verjaardagen in beeld waardoor ze deze niet zou vergeten." Petro klopte vervolgens aan bij de Jos van Vonderen, voorzitter van de Maashorstboeren, om te vragen naar meer kalenders. "Wij als bestuur twijfelden geen moment en besloten om de Maashorstkalenders die wij in ons bezit hebben te doneren", vertelt Jos. "Boeren weten als geen ander hoe het is om van de buitenlucht te kunnen genieten en we kunnen er ons bijna geen voorstelling van maken hoe het is om dit te moeten ontberen. Thuiswerken is voor ons de normaalste zaak van de wereld en we merken in die zin dan ook weinig van de maatregelen die opgelegd worden, anders dan dat het stiller is geworden op ons erf doordat het fysieke bezoek is omgezet in contact via de telefoon." Gisteren gingen Petro en Jos langs bij St. Jan om de kalenders én een bloemetje af te geven. "Een eenvoudig gebaar en een steuntje in de rug voor deze mensen."

Boerenland pad
Naast de kalenders hoopt de vereniging ook nog voor anderen iets te kunnen betekenen. "Wil je de komende Paasdagen en daarna genieten van de natuur maar wil je de drukte vermijden, dan kan je ervoor kiezen om een ommetje te maken over een 'wandelen over boerenland' pad", raadt Jos aan. "Er zijn verschillende routes om het Maashorstgebied waarvan de kaartjes te vinden zijn op www.maashorstboeren.nl." Deze paden zijn niet overal breed genoeg om de 1,5 meter te kunnen handhaven. "Daar is echter een simpele oplossing voor: laten we met z'n allen afspreken om deze routes 'met de klok mee' te lopen." Ook de drukte in de supermarkten is te vermijden. "Kies ervoor om eens bij de diverse 'automatieken' voor groente, zuivel of eieren die onze regio rijk is verse producten in te slaan, zoals de producten van De Bosrand die op de foto staan. Of bezoek eens de veel kleinschaligere streekwinkels waar naast voeding vaak ook andere producten te koop zijn. Daarnaast zijn deze ondernemers soms ook een gecertificeerd 'Gastheer van het Landschap' zodat deze ook nog eens veel informatie over het Maashorstgebied kunnen geven." Voor al het bovenstaande geldt natuurlijk dat de adviezen van overheden opgevolgd moeten worden.

Uit de krant

Uit de krant