Afbeelding

Veranderingen in toegang tot jeugdhulp in gemeente Uden

Algemeen 585 keer gelezen

UDEN | Per 1 juli verandert de toegang tot jeugdhulp in Uden, Volkel en Odiliapeel. Tot nu toe konden inwoners met hun vragen over opvoeden en opgroeien terecht bij het Centrum voor Jeugd & Gezin en het Basisteam Jeugd en Gezin van ONSwelzijn. Vanaf 1 juli kunnen inwoners terecht bij de Wegwijzer Jeugd van de gemeente Uden.

Wethouder Gijs van Heeswijk vertelt: "Het is niemand ontgaan dat de jeugdhulp onder druk staat. De rijksoverheid heeft in 2015 besloten de verantwoordelijkheid voor jeugdhulp bij gemeenten te beleggen. Met in gedachte dat het voor een lokale overheid makkelijker is om de verbinding te maken tussen de verschillende betrokken hulporganisaties en instanties. Deze nieuwe werkwijze moesten alle organisaties zich eigen maken. Inmiddels zijn we enkele jaren onderweg en weten we welke verbeteringen we kunnen aanbrengen om de jeugdhulp zo goed mogelijk te organiseren. Eén van die verbetering is één duidelijke toegang voor inwoners. Die toegang gaan we per 1 juli aanstaande invoeren onder de naam Wegwijzer Jeugd."

Als gezinnen of kinderen hulp nodig hebben, bellen ze met de Wegwijzer Jeugd: 0413 28 19 11, keuze 2 Wegwijzer Jeugd. De Wegwijzer wordt gevormd door professionele jeugdmedewerkers met ruime praktijkervaring op het gebied van jeugdhulp. Samen met de inwoner wordt meteen bekeken wat of wie men nodig heeft om verder te komen. Vragen worden het liefst meteen beantwoord, doordat de medewerker van de Wegwijzer Jeugd informatie geeft waarmee de inwoner verder kan. Misschien is er een oplossing binnen een voorziening waar iedereen gebruik van mag maken. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten bij Compass, het jongerenwerk. Of bijeenkomsten van de GGD over verschillende onderwerpen over opvoeden en opgroeien. De medewerker van de Wegwijzer helpt de inwoner bij het vinden van zo'n voorziening.

Als het niet mogelijk is om de inwoner meteen te helpen, dan wordt er een afspraak gemaakt voor een persoonlijk gesprek. Samen met de inwoner worden de vragen besproken en wat het gezin of kind nodig heeft. Daarvan wordt een plan van aanpak opgesteld met daarin de ondersteuning die het beste past bij de situatie van de inwoner. Heb je afgelopen tijd hulp aangevraagd? Alle gezinnen ontvangen voor 1 juli van de gemeente een brief met folder over deze verandering. Maak je je zorgen of is het voor je niet duidelijk? Neem in dat geval contact op met de Wegwijzer Jeugd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant