Initiatiefneemster Betine van den Wijngaard
Initiatiefneemster Betine van den Wijngaard

Social Jeans: 'Zoveel mogelijk spijkergoed redden'

Algemeen 1.065 keer gelezen

UDEN | Betine van den Wijngaard is onlangs in 't Handelshuys in Uden gestart met de stichting Social Jeans, waarmee ze naar eigen zeggen zoveel mogelijk spijkergoed wil 'redden'. "Spijkergoed is een geliefd kledingstuk dat bij iedereen in de kast ligt, maar tegelijkertijd is het ongeveer het meest belastende fashion item dat grote impact heeft op mens, dier en milieu."

De productie van de katoen voor één spijkerbroek kost zo'n 7000 liter schoon water en daarnaast wordt een kopje vol pesticiden gebruikt om het gewas te beschermen. Omdat het totale productieproces voor één jeans zo belastend is, streeft de stichting naar verduurzaming van jeans. "Door zoveel mogelijk spijkergoed te 'redden' willen we duurzaamheid bevorderen op het gebied van alle soorten denim", vertelt Betine. "Dat doen we door reparatie, recycling en wederverkoop na eventuele restyling. In samenwerking met sociale ateliers worden er van afgedankt spijkergoed diverse 'nieuwe' producten als schorten, spulletjes voor in en om het huis en andere leuke dingen gemaakt en verkocht."

In ontwikkeling
De stichting is sinds de oprichting volop in ontwikkeling en zoekt daarbij wisselwerking die aansluit bij het maatschappelijk en circulair gedachtengoed. "Op termijn zien we ook volop kansen voor andere samenwerkingsverbanden, zoals bijvoorbeeld lokale jeansverkopers en het bedrijfsleven." Voor meer informatie kan je contact opnemen via stichtingsocialjeans@gmail.com of 06 30 33 42 25. In 't Handelshuys worden afgedankte jeans verzameld en reparaties aangeboden. Betine: "Ik mag alvast verklappen dat het pand op 18 mei officieel geopend wordt en dat er die dag heel veel leuke activiteiten zullen zijn."

Uit de krant

Uit de krant