Stichting Het Uden-archief heeft een gloednieuwe website.
Stichting Het Uden-archief heeft een gloednieuwe website.

Nieuwe website voor stichting Het Uden-archief

Algemeen 1.058 keer gelezen

UDEN | De nieuwe website van de stichting Het Uden-archief (www.udenarchief.nl) van Luciën Bressers is vandaag, woensdag, de lucht ingegaan.

Een van de belangrijkste vernieuwingen is dat de website nu geschikt is voor gebruik op alle apparaten, zoals PC, laptop, tablet en smartphone. "We vinden al langere tijd dat de website aan vernieuwing toe is, maar de centjes worden toch liever besteed aan het uitbreiden van de collecties", aldus Luciën. Hij gaat verder: "Waar de oude website het karakter had van een leuke hobbysite, is er nu gekozen voor een professionele ondersteuning door Tipcon IT Solutions. Dit bedrijf is weliswaar gevestigd in Erp maar heeft Udense roots in mede-eigenaar Bart Jaminon. Bart heeft in een vorig IT-leven (in 2006) de oude website van de stichting ontwikkeld."

De website geeft een ruim overzicht van de collecties die de stichting in de afgelopen tientallen jaren heeft verzameld, want daar ligt de basis: "Van verzamelaars tot stichting" is de titel van één van rubrieken. Ondanks de filosofie van "het directe contact" is er op de nieuwe website voor gekozen om een aantal onderwerpen uit de collecties extra te belichten in de rubriek "Uitgelicht". De bidprentjescollectie, het meest bezochte onderwerp van de oude website, is uiteraard gebleven zoals die was met een gemakkelijke zoekfunctie. De rubriek "Wie wat waar" is uitgebreid en omgedoopt tot "Foto's met vraagtekens". In deze rubriek staan ruim 60 foto's waarvan geen of niet alle gegevens bekend zijn. De bezoekers van de website wordt gevraagd om de gegevens aan te vullen, zodat deze foto's meer waarde krijgen voor de geschiedenis van Uden. De rubriek "Uitgelicht" kent meerdere interessante onderwerpen, zoals de geschiedenis van de Udensche Courant, Piet Mondriaan in Uden, dorpsfotograaf Harrie Sandtmann, Vluchtoord Uden, arbeiders in het Ruhrgebied, "het rijke roomsche leven", de kersencultuur en niet te vergeten "De auto van m'n opa" met schitterende foto's van de eerste automobielen en motoren in Uden. Uiteraard wordt er op de nieuwe website aandacht besteed aan stamboomonderzoek. Luciën: "In de tachtiger jaren van de vorige eeuw hebben "ons vaoder" en ik veel tijd besteed aan het uitzoeken van de familiegeschiedenis van de familie Bressers in Noordoost Brabant; we strandden ergens rond het jaar 1600. In dezelfde periode waren er twee mannen actief met het uitpluizen van de familie Bressers in de regio Den Bosch, Tilburg, Eindhoven. Deze onderzoekers waren veel professioneler dan wij en zodoende konden zij de familie traceren tot de eerste helft van de dertiende eeuw; met daaraan toegevoegd de vermelding dat de oudst bekende persoon een afstammeling was van een oudadellijk geslacht. Kortom zij waren eeuwen verder terug dan wij. Doordat een paar jaar geleden een andere onderzoeker toevalligwijze "de missing link" tussen deze twee families opmerkte, staat er op de nieuwe website een rubriek "De familie Bressers, al acht eeuwen Brabanders". In de toekomst willen we graag aan andere families die een aantal generaties in Uden hebben gewoond de mogelijkheid bieden om hun geschiedenis op onze site te publiceren."

Voor meer informatie kijk op de vernieuwde website www.udenarchief.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant