Carlo in Oekraïne.
Carlo in Oekraïne.

Boekelse Carlo voor elfde keer naar Oekraïne: ‘Zolang Poetin doorgaat en het nodig is, ga ik ook door’

Human Interest 1.447 keer gelezen

BOEKEL | Direct na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne besloot Carlo van Hout uit Boekel naar het land te reizen en ter plekke hulp te bieden. Daar bleef het niet bij. Donderdag vertrekt hij al voor de 11e keer. De hulpgoederen op de heenreis waaronder een auto maken na vier dagen plaats voor zes vluchtelingen op de terugreis. Daarom wordt nog naarstig gezocht naar iemand met een auto of bus die de reis mee wil maken en plek heeft voor deze mensen. Ook financiële steun is altijd welkom.

door Wendy van Lijssel

Nadat hij hoorde, las en in de media zag wat er in Oekraïne gebeurde na de inval van Rusland en het uitbreken van de oorlog besloot Carlo in een opwelling om ernaar toe te gaan om te helpen. Na overleg met zijn vrouw Marjon deed hij een oproep op social media. Met drie bussen vol hulpgoederen werd begin maart 2022 de eerste reis gemaakt. De media-aandacht die zijn actie kreeg zorgde dat er nog meer mensen met een busje zich melden om hulp te bieden en er al heel snel een 2e reis volgde. “Uiteindelijk zijn we met tien busjes, 20 chauffeurs en een tolk op weg gegaan. Heen met hulpgoederen, terug met 44 vrouwen en kinderen. In overleg met de gemeente werden daar gastgezinnen voor gezocht”, blikt hij terug.

In geheugen gegrift
Vooral de eerste keer dat Carlo geconfronteerd werd met vluchtelingen die huis en haard achter moesten laten staan in zijn geheugen gegrift. Hij verzucht: “Stond ik daar met een moeder met drie kinderen en vier plastic zakken. Hierin zat alles wat ze nog had.” Dat hij iets voor hen kon betekenen gaf én geeft zoveel voldoening dat Carlo nog steeds op en neer reist. Doorgaans in een konvooi met drie of vier busjes. Uiteraard nooit leeg. Door de regelmatige bezoekjes heeft hij er inmiddels vaste adressen en contacten. “Opgeteld hebben we al circa 30 aggregaten, kleding, houdbaar voedsel en medische spullen naar Lviv gebracht. We bezoeken er ook altijd een aantal weeshuizen en een gedeelte van de spullen gaat naar veldhospitalen en ziekenhuizen”, meldt hij. Ook werd al eens een bus aan het bevoorradingsteam van het leger geschonken. Donderdag 8 juni vertrekt hij wederom voor 4 dagen naar Oekraïne. Niet alleen en niet zonder hulpgoederen. “Er rijdt iemand mee die een Mitsubishi Pajero 4 x 4 heeft gekocht. Die doneert hij aan het leger. Er moeten echter twee moeders en vier kinderen mee terug. Daar zijn al adressen voor geregeld. Met één voertuig minder op de terugreis komen we daarom plaats te kort. Het zou dus heel fijn als er zich nog iemand meldt voor deze korte trip”, aldus Carlo. Hij voegt toe: “Een bus is het fijnst want daar kunnen de heenreis hulpgoederen in.” Hij prakkezeert er niet over om er hierna mee te stoppen. “Zolang Poetin doorgaat en het nodig is, ga ik ook door”, om te constateren: “Het is dankbaar werk.”

Financiële donatie
Voor een financiële donatie kun je doneren via NL10 RABO 0340843810, het schenken van hulpgoederen doe je aan de Helfrichstraat 64 Boekel. Meer informatie over de volgende reis is te verkrijgen via telefoonnummer 06 42 50 15 27.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant