De burgemeester kwam langs bij Martina en Jo om hen te feliciteren. (foto: Henk Lunenburg)
De burgemeester kwam langs bij Martina en Jo om hen te feliciteren. (foto: Henk Lunenburg)

Jo en Martina uit Odiliapeel 70 jaar getrouwd: ‘Al briefcontact tijdens uitzending naar Indonesië’

Human Interest 5.659 keer gelezen

ODILIAPEEL | Jo en Martina Straatman - Van der Rijt uit Odiliapeel zijn op 4 mei 70 jaar getrouwd. Een prachtige mijlpaal. Het echtpaar vertelde ons hun verhaal.

door Henk Lunenburg

Martina werd 7 augustus 1932 geboren in Odiliapeel. Ze was het jongste van elf kinderen. Haar vader had een gemengd boerenbedrijf en hij werkte ook bij andere boeren. Martina had een fijne jeugd. Met haar boezemvriendin Ria Hendriks heeft ze nog steeds contact. Ze zat in Odiliapeel op de lagere school, maar tijdens de oorlog woonde ze tijdelijk in Volkel en ging daar naar de lagere school. Na die school volgde ze cursussen en hielp ze thuis in het huishouden.

Jo werd op 24 juni 1928 geboren in Volkel in een gezin van tien kinderen. Ook zijn vader had een boerenbedrijf. Jo ging in Volkel naar de lagere school en daarna één jaar naar de Rijkswerkplaats in Den Bosch. Daar leerde hij voor machinebankwerker/draaier. Na dat jaar begon hij in Uden bij fietsfabriek Gruno-Adek. De opbouw van de lopende band en de moffeloven waren de eerste werkzaamheden. Hierna werd hij daar instrumentendraaier voor revolverautomaten bij Philips en onderhoudsmonteur bij CHV. Jo was vele jaren lid van de plaatselijke KPJ.

Martina was lid van de Correspondentieclub. “Ik schreef brieven naar militairen die uitgezonden waren naar Indonesië”, vertelt ze. “Op deze manier onderhield ik 1,5 jaar briefcontact met Jo, zonder te weten wie hij was.” Op het huwelijksfeest van een zus van Martina was Jo een van de genodigden. Hij zag Martina daar wel gezien maar er werd geen contact gelegd. Dat eerste contact ontstond tijdens een toneeluitvoering in het Patronaat in Volkel. Dat was het begin van hun 3-jarige verkering.

Op 23 april trouwden ze voor de wet en op 4 mei 1954 voor de kerk in Odiliapeel. Jo: “We trokken in op de boerderij bij de ouders van Martina. Ik bleef aan het werk en Martina en opa Van der Rijt deden het werk op de boerderij. Nadat we het boerenbedrijf hadden overgenomen, bleven de ouders bij ons inwonen.” Na 60 jaar op de boerderij te hebben gewoond, verhuisden Jo en Martina tien jaar geleden naar het centrum van Odiliapeel. Fietsen en biljarten heeft Jo altijd graag gedaan, en samen fietsen deden ze graag. Martina maakte zelf kleding; wat haar ogen zagen maakten haar handen. “Ik zat 7 jaar in het bestuur van de KVO en daarna nog 7 jaar in het bestuur van de KBO. Hiervoor werd ik in 2000 onderscheiden. Bloemen en bloemschikken was wel mijn grootste hobby. Ik nam deel aan wedstrijden, won verschillende prijzen en gaf cursussen.” Het bloemschikken lukt haar nu niet meer, maar ze wordt nog graag verrast met een prachtig boeket. Martina gaat drie keer in de week naar de dag ontmoeting het Peelhonk en Jo fietst en biljart nog regelmatig.

Jo en Martina kregen acht kinderen, hebben zeventien kleinkinderen en 28 achterkleinkinderen. Om er voor te zorgen dat Jo en Martina samen kunnen blijven wonen, komt er dagelijks iemand van de kinderen om mantelzorg te geven en te zorgen voor een warme maaltijd. De klein- en achterkleinkinderen lopen regelmatig binnen omdat ze het altijd gezellig vinden bij opa en oma. Het ‘platina feest’ wordt binnenkort in familiekring gevierd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant