Annemieke en Tony.
Annemieke en Tony. Foto: Henk Lunenburg

Volkelse Tony en Annemieke vieren 60-jarig huwelijk: ‘Zij verzamelde krantenknipsels voor mijn buut’

Human Interest 2.347 keer gelezen

VOLKEL | De Volkelse Tony Manders en Annemieke de Wit - Manders zijn op 29 januari 60 jaar getrouwd.

door Henk Lunenburg

Tony (85) is geboren in Volkel, in een gezin van negen kinderen. Zijn vader had een oliehandel en zijn moeder een kruidenierszaak. Tony: “Ik had een fijne jeugd. Mijn hobby’s waren voetballen en tuba spelen bij de fanfare.” Na de lagere jongensschool behaalde hij alle diploma’s voor schoenhersteller. Na 14 jaar werken ging dat beroep ter ziele en ging hij naar de Mars in Veghel. Na 29 jaar ging hij op zijn 57e met pensioen. Annemieke (85) is geboren op De Vloed in Volkel, het gezin telde elf kinderen. De twee jongste zijn al vroeg overleden. Haar moeder zorgde voor het huishouden, en haar vader werkte eerst bij Bosch beton en later als magazijnmeester bij wegenbouw Oosthoek-Louwers. Annemieke: “Na de lagere meisjesschool ging ik naar de huishoudschool, en volgde een avondcursus op de Martemableschool. Samen met mijn zus heb ik ongeveer 10 jaar op een atelier in Boekel gewerkt.”
Annemieke en Tony leerden elkaar rond 1960 kennen bij de KAJ (Katholieke Arbeiders Jongeren) tijdens de Vastenavond, de voorloper van carnaval. Ze kenden elkaar al langer voordat de vonk oversloeg. Ze hadden 3 jaar verkering, en op 7 januari 1963 trouwden ze voor de wet en op 29 januari voor de kerk in Volkel. “We woonden 1,5 jaar in de Aert Willemsstraat in Volkel, daarna 6 jaar in de Rendierstraat en vervolgens verhuisden we naar het ouderlijk huis van Tony in de Rudigerstraat”, vertelt Annemieke. Nu wonen ze in een appartement in het centrum van Volkel. Het diamanten paar kreeg drie kinderen, twee jongens en een meisje en hebben nu vijf kleinkinderen en één achterkleinkind.

Hobby’s
Annemieke danste jarenlang bij ‘Bewegen op muziek’ en Tony tennist al zijn hele leven, en nu nog steeds. Ook speelde hij jarenlang klarinet bij de harmonie. In 1965 werd carnavalsvereniging De Piepers opgericht, Tony speelde in de hofkapel. Hij werd één van de eerste tonpraters ‘Rooie Peer’. “Om mijn buut te kunnen schrijven had ik gegevens nodig van het afgelopen jaar. Annemieke begon krantenknipsels te verzamelen en bewaarde die in mappen. Met mijn rode pruik en grote snor was ik bijna onherkenbaar”, aldus Tony. “Sommige mensen ontdekten pas na 10 jaar dat ik Rooi Peer was.” Tony is na ruim 20 jaar gestopt met tonpraten, maar Annemieke is gewoon doorgegaan met verzamelen en bewaren van krantenknipsels. Tony was een echte verenigingsmens, in bijna elke vereniging van Volkel heeft hij in het bestuur gezeten. “Er was een tijd dat ik slechts één avond van de week echt thuis was. Toen ik net met pensioen was heb ik met acht mensen van de ‘oude garde’ hand en spandiensten verricht bij de bouw van het Muziekhuis. Met talloze vrijwilligers bouwden we samen dat Muziekhuis.” Tony is nu erelid en volgend jaar is hij 70 jaar lid van de harmonie. Nu wandelen ze samen drie á vier keer per week, Tony speelt biljart en Annemieke gaat naar de bingo. Het feest wordt binnenkort in familiekring gevierd.

Uit de krant