Afbeelding

Uden en Veghel op termijn samen

Column 28 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Ik kom uit een slimme familie. Toen in 1963 een keer de stroom was uitgevallen, kookte mijn oma als enige in heel Brabant op statische elektriciteit. Ze heeft een uur lang naast het fornuis over ballonnen staan te strijken en nijlons aan en uit getrokken. Pikant maar slim. Mijn zus moest van haar baas wat minder fouten gaan maken. Vanaf die dag kwam ze steevast drie uur te laat. En de zeldzame keren dat mijn ouders ruzie hadden, zei mijn moeder slechts 4 woorden en de zaak was gesust. Bij dat “in gemeenschap van goederen” sloeg mijn vader namelijk dicht.

Ik ben vrees ik geadopteerd want ik heb niets van die slimheid. Mijn ideeën zijn te onderscheiden in drie categorieën. 1. Onmogelijk dit kan niet. 2. Tja, we zouden het kunnen proberen maar dan moeten we er wel enorm veel werk voor verrichten. 3. Achteraf was het best een goed idee … maar nou is ’t te laat. Zo verging het mijn lumineuze uitvinding tegen die hinderlijke meloenpitjes (kruis een meloen met een kakkerlak, dan rennen de pitjes vanzelf weg als je een meloen openmaakt). Dat bleek bij nader inzien volstrekt onmogelijk, categorie 1 dus. Mijn idee voor “de defribrilatofoon” (bel bij een hartaanval 112, zet de hoorn op de borst van de hartpatiënt en na 15 seconden wordt er 20.000 volt doorheen gejaagd) bleek “op korte termijn niet haalbaar”; categorie 2. En met mijn plan om wijn in blik te gaan verkopen, heb ik te lang getreuzeld en werd ik rechts ingehaald door het Osse bedrijf Ball Packaging dat een paar weken terug de “200 ml. wine can” op de markt zette. En nou ben ik te laat, zie categorie 3. Stom.

De adviescommissie Krachtig Bestuur in Brabant heeft de afgelopen week gezegd dat Uden en Veghel samen moeten gaan. Dit plan is uniek want het valt … in álle bovengenoemde categorieën: een fusie is gezien de protesten volstrekt onmogelijk, gigantisch veel werk en ruim 50 jaar te laat. Alleen al van de naam ga je hoesten: Ughel! Ik ken één Van Uden in Veghel, en die is begrafenisondernemer. Dat zegt genoeg. Maar …als je even wat langer nadenkt over die voorgestelde fusie … is het eigenlijk best een aantrekkelijk idee. Veghel krijgt weer een ziekenhuis, namelijk die kolos in Uden Noord, en Uden krijgt ineens een drievoudig Olympisch kampioen, ons Anky. Ik zou dus zeggen: DOEN!

Een lumineus weekend gewenst door

Mari van Uden woont in Veghel

Uit de krant

Uit de krant