De benzine van de dierenambulance is ook duurder geworden.
De benzine van de dierenambulance is ook duurder geworden.

Politiek wil HoKaZo helpen, het wachten is op onderzoek en afstemming

Algemeen 1.032 keer gelezen

UDEN | De politiek van Maashorst wil graag steun geven aan dierenopvang HoKaZo, nu zij in de financiële problemen zitten. HoKaZo schreef onlangs een brandbrief aan de vijf gemeenten waar zij actief is. De gemeentelijke bijdrage van 85 cent per inwoner is namelijk veel te laag. Wethouder Jeroen van den Heuvel wil wel eerst samen met de andere gemeenten goed onderzoeken wat precies het pijnpunt is voordat er geld kan komen.

Karin Franken, interim-bestuurslid van de dierenopvang, sprak tijdens de commissievergadering van donderdag 1 juni de commissieleden toe: “Onze continuïteit staat momenteel ernstig onder druk door de enorme kostenstijgingen waarmee wij de afgelopen jaren geconfronteerd zijn. Kostenstijgingen als gevolg van de landelijk inflatie, die u misschien ook persoonlijk hebt ervaren. Vooralsnog is het beeld dat dit jaar de kosten, zoals bijvoorbeeld dierenartskosten, op het huidige niveau zullen blijven.” HoKaZo liep vorig jaar een verlies op van 120.000 euro en verwacht dit jaar zelfs 150.000 euro verlies te draaien. Grote boosdoener is een schimmelinfectie vorig jaar die 80.000 tot 100.000 euro kostte maar ook de kosten voor diervoer, brandstof, energie en dierenartsen zijn flink gestegen en dragen bij aan de problemen.

Nog vier à vijf maanden
Franken verwacht dat HoKaZo het op deze manier nog vier à vijf maanden vol gaat houden. Om het tij te keren wil HoKaZo van de gemeenten Maashorst, Bernheze, Meierijstad, Boekel en Land van Cuijk een hogere bijdrage. Die is nu rond de 85 cent per inwoner in alle gemeenten. De dierenopvang in Tilburg, die een vergelijkbaar gebied bedient, ontvangt 2,20 euro per inwoner. Franken: “Met 1,25 of 1,50 euro per inwoner zouden we een heel eind komen.” Ook met die andere gemeenten is HoKaZo al in gesprek. Het bedrag van 85 cent in Maashorst is vastgelegd in een contract van tien jaar, met jaarlijkse inflatiecorrectie. Wethouder Jeroen van den Heuvel zei dat hij zich kan voorstellen dat die bijdrage krap is.

Geen willen maar moeten
Van den Heuvel gaf aan de noodoproep heel serieus te nemen. Het is volgens hem voor de gemeente geen kwestie van bereidheid maar van moeten. De gemeente heeft namelijk een wettelijke verplichting om voor alle dieren binnen de gemeente die niet verzorgd worden te zorgen. “Ik ben blij dat het nieuwe bestuur hard aan het werk is om helderheid te krijgen”, zei hij. Die helderheid moet er wel eerst komen voordat er maatregelen genomen kunnen worden. “We moeten beide situaties even afwachten want dan weten we waar het knelpunt zit en wat dus de oplossing is.” Daarnaast wil Van den Heuvel met de overige gemeenten in gesprek gaan, met Bernheze en Land van Cuijk is al contact geweest.

Voorschot afgeraden
Het is echter de vraag of het onderzoek en overleg nog voor het zomerreces van de gemeenteraad afgerond kan worden. “Dat kan ik niet toezeggen”, aldus Van den Heuvel. “Er gaat veel tijd overheen om mensen bij elkaar te krijgen en te kijken hoe we het ingebed krijgen in het financiële systeem. Maar nogmaals: we hebben een wettelijke verplichting.’ In een voorstel van Gewoon Uden, dat steun ontving van de SP, om alvast een voorschot van zo’n 50.000 euro te geven zag hij geen heil. “Ik raad het af om zonder goede onderbouwing een bedrag te verstrekken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant