V.l.n.r: Gerard Krol, Wilma Vinken, burgemeester Van den Elsen, Truus van de Ven en Carlo van Hout.
V.l.n.r: Gerard Krol, Wilma Vinken, burgemeester Van den Elsen, Truus van de Ven en Carlo van Hout.

Vier Koninklijke Onderscheidingen in gemeente Boekel

Algemeen 2.556 keer gelezen

BOEKEL | In de gemeente Boekel zijn vier inwoners vandaag verrast met een Koninklijkje Onderscheiding. In Nia Domo kregen onderstaande vrijwilligers hun lintje uitgereikt.

Carlo van Hout uit Boekel
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, voor verdiensten op het terrein van muziek, jeugdwelzijn en politiek. Hij ontplooide/ontplooit de volgende vrijwillige activiteiten:

Sinds 1995 is Carlo betrokken als vrijwilliger voor Stichting Joepie Dagen Boekel. Enige tijd was hij ook lid van het bestuur. Nog altijd kan men rekenen op zijn inzet als ‘nachtwacht’; het bewaken van het terrein tijdens de vakantieweek. Dit is zijn vaste taak maar men kan ook altijd rekenen op zijn inzet voor andere diensten.

In de periode 2004 - 2012 was hij vrijwilliger bij de lokale politieke partij Boekels Welzijn. Hij fungeerde als burgerlid van de commissie wonen en werken. Ook organiseerde hij namens de partij het jaarlijkse muziekspektakel ten behoeve van goede doelen. Sinds 2008 is Carlo organisator van de parkeergelegenheid bij diverse festivals in de regio. Bijvoorbeeld Paaspop, Alle Remmen Los, Festyland, Harmony of Hardcore, Hockeylovers, Hoken en hakselen en het Heerlijk Hemelrijk Festival. 

Hij is samen met zijn echtgenote verantwoordelijk voor de organisatie van het parkeren en het aansturen van de vrijwilligers. Carlo levert een grote bijdrage aan de uitvoering van het verkeersplan en ziet toe op de verkeersveiligheid. Hij ontvangt hiervoor een vergoeding die ten goede komt aan Stichting KidsDay of projecten ten behoeve van hulpverlening in Oekraïne.

Sinds 2019 is hij voorzitter van de Stichting KidsDay, die activiteiten organiseert voor kinderen met een beperking en hun ouders. Hij zamelt fondsen in en organiseert mede het jaarlijkse evenement KidsDay  Ook is hij sinds 2019 vrijwilliger bij het Comité Boekel Venhorst. Hij is verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid rond de viering van Koningsdag en de Sinterklaasintocht 

Vanaf de uitbraak van de oorlog in Oekraïne, in 2022, houdt Carlo zich bezig met het inzamelen van fondsen en goederen ten behoeve van hulpverlening aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland en Oekraïne.  Hij verzorgt zelf transporten naar Oekraïne en nam ook vluchtelingen mee terug naar Nederland, voor wie hij onderdak regelde. Hij organiseert al jaren, met enige regelmaat, evenementen met als doel het werven van fondsen voor goede doelen, zoals benefietavonden en muzikale optredens.  Ook speelde hij jarenlang Sinterklaas of Piet.

Gerard Krol uit Boekel
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, voor verdiensten op het terrein van o.a. carnaval, sport en dorpscohesie. Hij ontplooide/ontplooit de volgende vrijwillige activiteiten:

Voor de Schaats- en Skategroep Boekel was hij in de periode 1996 - 2015 medeorganisator van de jaarlijkse Electroworld Skate- en Skeelertocht. Hij heeft ook de rol van ijsmeester. Hij zorgt voor de preparatie van de natuurijsbaan op het St. Agathaplein wanneer er vorst opgegeven wordt. Dit lukte in 2006 en jaarlijks in de periode 2009 t/m 2012. In 2018 werd de laatste poging gedaan 

Hij was in 2007 de mede-initiator en tot in 2022 medeorganisator van de disco-skeeleravonden op het plein voor de jeugd. Twee keer in het voorjaar en twee keer in het najaar wordt het plein omgetoverd tot een disco-skeeler evenement, met volop muziek, discolichten en een Koek en Zopie-keet, die mede door hem is gemaakt. Van 2009 tot 2022 vervulde hij de rol van voorzitter van de Schaats- en Skategroep Boekel. Van 2009 tot 2022 was hij mede kartrekker en begeleider van de wekelijkse dinsdagavond skeelergroep.

Sinds 2001 is Gerard actief bij CS de Knöllekes. Vanuit de rol als lid van de Raad van Elf was hij in de periode 2002-2016 lid en voorzitter van de commissie ‘Carnavalsdagen’. Deze commissie heeft als taak het verzorgen en organiseren van de carnavalsbals en activiteiten tijdens de carnavalsdagen. Sinds 2016 is hij lid van de commissie Prinsenbal en Prinsenreceptie. Sinds 2018 is hij plaatsvervangend Vorst. Ook was hij artiest en tekstschrijver voor cabaretgezelschap ‘Goei Raod’, die vanaf 2008 meerdere jaren optrad tijdens de Pronkzittingen. Al jaren doet hij mee aan de carnavalsoptocht en weet steeds weer een komische act neer te zetten.

Sinds 2004 is hij medeorganisator van en vrijwilliger bij het jaarlijkse culturele festival BoeCult. Hij heeft jarenlang het onderdeel horeca en straattheater op zich genomen en met veel passie uitgevoerd. In 2010 was Gerard medeoprichter en sindsdien voorzitter van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers.

Truus van de Ven-Hols uit Boekel
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, voor verdiensten op het terrein van herdenkingen en vieringen, religieus leven en goede doelen. Zij ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten:

In de periode 1990 - 2000 was ze vrijwilliger bij de Parochie St. Agatha in Boekel. Als lid van de kindernevendienst en later de vormselwerkgroep was ze betrokken bij de voorbereidingen voor de communie en het heilig vormsel.

Sinds 2012 is ze bestuurslid en vanaf 2014 secretaris van en vrijwilliger bij de Stichting Comité Boekel Venhorst. Ze heeft de coördinatie over nagenoeg alle aspecten van de viering van Koningsdag, de Sinterklaasintocht en de Dodenherdenking. 

Sinds 2015 is Truus actief als collectant tijdens de jaarlijkse Goede Doelen Week Boekel Venhorst. Vóór de start van de gezamenlijke Goede Doelen Week, was ze langere periode mede-coördinator van de jaarlijkse collecte voor het Epilepsie Fonds.

Wilma Vinken-Peters uit Venhorst
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, voor verdiensten op het terrein van o.a. religieus leven, ouderenwelzijn en vluchtelingenwerk. Zij ontplooit/ontplooide de volgende vrijwillige activiteiten:

Voor de St. Jozefparochie Venhorst was zij in de periode 1990 - 2000 lid van de communiewerkgroep en medeorganisator van de kindernevendiensten. Van 2004 – 2008 was zij lid van de schoonmaakgroep die de kerk in Venhorst schoonmaakt. In de periode 2004-2011 was ze lid van de MOV-groep, die zich jaarlijks bezig houdt met het opzetten van de vastenactie. Ze organiseerde mede de fakkel looptocht ‘Lopend Vuur’ van de parochie St. Petrus. 

Van 1992 tot 1997 was ze peuterleidster bij de Peuterspeelzaal De Mieren. Ze begeleidde activiteiten, las voor en verzorgde de peuters 

Van 1994 tot 2012 was ze vrijwilliger bij de EHBO Boekel Venhorst. Wilma was hulpverlener bij evenementen en ondersteunde bij EHBO-lessen op scholen. In de periode 2002 - 2015 was ze vrijwilliger bij de Nationale Vereniging de Zonnebloem afdeling Venhorst. Ze bracht bezoeken aan hulpbehoevenden en collecteerde voor de vereniging.

In 2014 was ze medeoprichter/lid van de werkgroep De Pionier Venhorst.  De werkgroep biedt activiteiten in groepsverband voor ouderen/kwetsbare inwoners. Zij ondersteunt nog altijd bij de organisatie van de activiteiten.

Sinds 2014 is ze vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Boekel, waar ze ondersteuning biedt aan gezinnen, contacten onderhoudt en een luisterend oor biedt. Daarnaast is zij (sinds 2019) maatschappelijk begeleider. In die rol biedt zij hulp en ondersteuning bij vragen/problemen van de gezinnen.

Sinds 2017 is Wilma vrijwilliger bij zorgaanbieder ORO te Helmond. Ze bezoekt een cliënt met een beperking en is activiteitenbegeleider. Sinds 2023 verzorgt ze de schoonmaak van de St. Agathakerk Boekel. De vergoeding die ze daarvoor ontvangt schenkt ze aan Stichting Home Sweet Home, die zich inzet voor ontwikkelingshulp in Afrika. Voor de Stichting Dierenweide Venhorst verricht ze sinds 2023 allerlei activiteiten. Zo verzorgt ze mede het onderhoud van de dierenweide, maakt de dierenverblijven schoon, controleert de verblijfplaatsen en afrastering en verzorgt het voeren en controleren van de dieren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant