Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg

Actiedag in strijd tegen ondermijnende criminaliteit in buitengebied

Algemeen 922 keer gelezen

MAASHORST | Politie, Taskforce-RIEC en gemeente Maashorst hielden gisteren een actiedag, waarbij ze samen preventief agrarische locaties bezochten en in gesprek gingen met agrarische ondernemers. Het doel? De weerbaarheid van agrarische ondernemers tegen ondermijnende criminaliteit vergroten. Het buitengebied is aantrekkelijk voor criminelen en in Brabant vormt dit een steeds groter probleem. Dit door een grote mate van anonimiteit, leegstaande stallen, schuren en kassen, een lage pakkans én boeren in een kwetsbare financiële positie.

Onderzoek in opdracht van ZLTO wijst uit dat 1 op de 5 agrarische ondernemers weleens is benaderd door criminelen. De meldingsbereidheid is echter nog laag. Gemeente Maashorst wil beter in verbinding komen met ondernemers in het buitengebied, om te weten te komen waar behoefte aan is, en wat knelpunten en kansen zijn.

Actiedag
De actiedag is een vervolg op de bijeenkomst ‘Weerbaar buitengebied’ die in november 2022 plaatsvond. Toen is er in samenwerking met de Taskforce-RIEC, ZLTO, Platform Veilig ondernemen, politie en gemeente Maashorst een informatieavond georganiseerd over de uitdagingen, risico’s en kansen voor een veilig buitengebied van Maashorst. Het doel van die bijeenkomst was om samen te bouwen aan weerbaarheid en vertrouwen. “Met deze actiedag willen we zichtbaar aanwezig zijn in het gebied zelf en met de ondernemers in gesprek gaan hoe we samen kunnen werken om criminelen te weren uit het buitengebied van Maashorst”, laten de initiatiefnemers weten. “Agrarische ondernemers zijn doorgaans vrij weerbaar; zij laten zich niet snel verleiden door het ‘snelle’ geld. Tegelijkertijd is bekend dat het water bij sommige boeren aan de lippen staat. Het is gebleken dat gesprekken en controles vanuit de overheid worden gewaardeerd; ze zijn helpend om ‘nee’ te zeggen tegen crimineel aanbod.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant