Valentijn met zijn moeder Samira, en de herkenbare poster met daarop het koffiekopje. (foto: Henk Lunenburg)
Valentijn met zijn moeder Samira, en de herkenbare poster met daarop het koffiekopje. (foto: Henk Lunenburg)

Een kopje koffie tegen eenzaamheid: ‘Kleine moeite’

Algemeen 2.457 keer gelezen

UDEN | De 9-jarige Valentijn Luca wandelt wat af in de lockdown, samen met zijn moeder Samira. Wandelingen waarin gezellige en goede gesprekken gevoerd worden, maar waarin ook goede ideeën naar boven komen. “Achter al die voordeuren in Uden zit misschien wel iemand die behoefte heeft aan een praatje of een ommetje.”

Het was al vaker door Samira’s hoofd geschoten: kunnen we niet iets meer doen tegen eenzaamheid? “Je hoort er veel over, te veel”, vertelt ze. “Ik bedacht me dat het handig zou zijn als je aan een huis kan zien dat er iemand woont die contact wel kan waarderen.” Valentijn was het daar meteen mee eens. “Ik word er altijd een beetje verdrietig van als ik oudere mensen in de supermarkt zie, die alleen boodschappen doen voor zichzelf. Tijdens het wandelen komen we wel eens mensen tegen die alleen zijn. Misschien vinden zij het fijn om eens met iemand anders te wandelen.”

Kopje koffie
Een nieuw idee was geboren. “Het is mama’s idee”, geeft de enthousiaste Valentijn eerlijk toe, “maar ik vond dat we er ook écht iets mee moesten gaan doen. We hebben een afbeelding van een kopje koffie gezocht, die mensen voor hun raam kunnen hangen. Dit A4-tje is dan zichtbaar voor mensen die langswandelen. Het is een uitnodiging voor een kopje koffie of thee, een ommetje of gewoon een gezellig praatje. Oud of jong. Zo zou het makkelijker moeten zijn om aandacht te geven aan de mensen die daar behoefte aan hebben.” Omdat niet iedereen een printer heeft, kun je ook een kopje koffie tekenen op een A4-tje, of gewoon het woordje ‘koffie’ op een blaadje schrijven. “Dan snapt iedereen dat het een uitnodiging is om aan te bellen.”

Groot gebaar
Het initiatief is tegelijkertijd een oproep om eens wat vaker om je heen te kijken en je te bekommeren om anderen. “Op deze manier is het gemakkelijk om contact te leggen, omdat je weet dat iemand die het blaadje voor het raam heeft hangen er blij van wordt”, denkt Samira. “Nederland is in deze tijd toch massaal aan het wandelen. Het is een kleine moeite, maar een groot gebaar.” Om het nog wat gemakkelijker te maken, helpen wij een handje mee: hieronder staat de koffie-afbeelding, die je kunt opslaan en printen. Valentijn ziet het helemaal zitten: “Ik weet zeker dat ik de eerste ben die aanbelt als iemand het papiertje heeft opgehangen!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant