De deelneemsters aan de expositie vlnr: Hera, Yvonne, Anne-Mieke en Leny. (foto: Ankh van Burk)
De deelneemsters aan de expositie vlnr: Hera, Yvonne, Anne-Mieke en Leny. (foto: Ankh van Burk)

Vier vrouwen uit schildercollectief op expositie

Algemeen 722 keer gelezen

UDEN | Op de nieuwe expositie in Galerie Kunstation zijn schilderijen te zien van vier vrouwen uit het schildercollectief 't is Kleur, te weten Hera van den Heuvel, Anne-Mieke van der Heijden, Leny Meulendijks en Yvonne Wittebrood. De expositie loopt van 18 januari tot en met 16 februari 2020. De opening vindt plaats op zondag 19 januari om 15.00 uur. Vrij te bezichtigen op de openingstijden op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

door Ankh van Burk

Bovengenoemde kunstenaressen vormen samen met nog enkele andere vrouwen al 20 jaar een schildercollectief, dat elke vrijdag samenkomt in de Boerderij in Breugel. Ondanks dat zij ieder verschillend werken, kunnen zij elkaar toch inspireren. Hera van den Heuvel (1957) komt uit Best. Eind jaren '80 begon zij met aquarellessen, waarna zij in de negentiger jaren lessen volgde aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk. Haar inspiratie haalt zij uit gebeurtenissen in het dagelijks leven, maar ook in de natuur vindt zij haar onderwerpen door op structuren te letten en het lijnenspel in het landschap. Haar werk is in de loop der jaren veranderd van figuratief naar abstract waarbij kleur een belangrijke rol speelt. Zij werkt met acryl, vaak gecombineerd met andere materialen. Anne-Mieke van der Heijden (1950) uit Oirschot is afgestudeerd docente Textiele Werkvormen en heeft daardoor veel kennis van textiele materialen. Zij volgde ook een opleiding in Arendonk. Geboeid door compositie, structuur, vorm en kleur gaat zij uit van een bepaald motief. Zij kiest uit onderwerpen als een stadsbeeld, naakten en landschappen. Deze beelden gaan een eigen leven leiden en worden abstract.

Kleur en vreugde
Leny Meulendijks (1943) uit St. Oedenrode ging pas op latere leeftijd een opleiding volgen aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk. Haar inspiratie haalt zij uit haar directe leefwereld: reizen, gedachten, gebeurtenissen. Zij laat haar emoties en gedachten achter op het doek. Haar schilderijen zijn kleurrijk en verhalend. Met beelden uit de werkelijkheid creëert zij een andere werkelijkheid die soms wat vervreemdend is. Zij wil met haar schilderijen een beetje kleur en vreugde brengen in onze wereld waar zo veel ellende en vernietiging plaatsvindt. Yvonne Wittebrood (1957) komt uit Son en woont nu in Nuenen. Zij is afgestudeerd docente Tekenen/Handvaardigheid. Haar onderwerpen voor haar werk gaan over mens en dier in al zijn facetten. Yvonne houdt van reizen om andere culturen te ontmoeten. Die ontmoetingen vormen vaak de inspiratiebron voor een nieuw schilderij. Door het contact met andere volkeren, hun relatie tot elkaar en de natuur heeft zij gezien waar het wezenlijk om gaat. En dat zijn waarden als ouderliefde, samen zijn, zorgen voor elkaar en levensvreugde. Met behulp van daar gemaakte foto's stelt Yvonne een nieuwe compositie samen. Aan elk schilderij van haar zit dan ook een herinnering en een verhaal. Yvonne schildert met acryl waaraan ze, afhankelijk van het onderwerp, soms zand, kralen, zout en dergelijke aan toevoegt. Schildercollectief 't is Kleur doet haar naam eer aan met deze expositie vol kleurige schilderijen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant