Peter Kuijpers stopt als sportverslaggever: 'Het is tijd voor een leven zonder verplichtingen.'
Peter Kuijpers stopt als sportverslaggever: 'Het is tijd voor een leven zonder verplichtingen.'
INTERVIEW

Peter Kuijpers (75) stopt als sportverslaggever: ‘Amateursport is aanraakbaar en romantisch’

Sport 2.290 keer gelezen

VEGHEL | Na bijna twintig jaar actief te zijn geweest in de sportverslaggeving vindt Peter Kuijpers het genoeg geweest. De Veghelaar heeft besloten om het rustiger aan te gaan doen.

Een journalistieke achtergrond heeft Kuijpers niet, iets wat af en toe wel eens was terug te lezen in zijn stukken. Dat weerhield hem er echter niet van om de bekendste voetbaljournalist uit de buurt te worden. In 2003 begon het voor Kuijpers toen hij samen met Adrie de Bekker een eigen platform opzette voor toen nog alleen Blauw Geel. Kuijpers was verzorger bij het eerste elftal en combineerde dat met het maken van fotootjes en schrijven van een verslag. Toen Blauw Geel een eigen website lanceerde, begon Kuijpers samen met Willy Rooijakkers de website Veghel-Uden Sport. Het werd al snel een succes. Op vrijdag 9 oktober 2006 werd de website, toen inmiddels omgedoopt tot Brabant Sport, overgenomen door Kliksport. Daar beleefde Kuijpers zijn hoogtijdagen als sportjournalist met als niche het amateurvoetbal. Samen met hem kijken we terug op bijna twintig jaar sportverslaggeving. “Ik ben wel zo ijdel om hieraan mee te werken”, lacht hij hard.

Je hebt een voorliefde voor voetbal. Waar komt die vandaan?
Ik heb zelf nooit gevoetbald. Nooit heb ik een bal goed geraakt. Toch vond ik voetbal van kleins af aan leuk. Toen ik tien was ging ik al kijken bij Blauw Geel 1. Weetje hoe de ruststanden toen werden doorgegeven? Nee hè? Via een postduif!
Ik ben geboren en opgegroeid in de Oranjewijk. Daar woonden enkele roemruchte Blauw Gelers zoals de gebroeders Van Os, keeper Peter Raaymakers en Pim en Harrie van Grinsven. Eigenlijk was de Oranjewijk destijds de hofleverancier van het eerste elftal.
De eerste stappen in de voetbalwereld heb ik gezet als verzorger. In 1982 haalde ik mijn NGS-diploma en vlak daarna volgde ik Adje Peters op als verzorger van Blauw Geel 1. Dat heb ik tot 2007 volgehouden. De liefde voor het spelletje werd in die tijd steeds groter.

Waarom heb je nooit gevoetbald?
Daar had ik geen interesse in. Kijken naar voetbal vond ik veel leuker. Ik heb nooit de drang gevoeld om zelf te spelen.

Je vrouw Betsie is in 2020 overleden. Inmiddels heb je met Hettie een nieuwe liefde gevonden. Speelt dat nog mee in het besluit om te stoppen?
Betsie en ik hadden het fijn samen, maar op zondag kon ik nergens mee naartoe. Ze heeft dat nooit erg gevonden hoor, maar ik vind het zelf mooi geweest. Het is een te grote verplichting. Iedere zondag moet ik beschikbaar zijn. Ik blijf echt wel wat dingetjes voor de Stadskrant Veghel doen, maar ik wil geen verplichtingen. Ik denk dat ik na dit seizoen ook een tijdje niet meer langs het voetbalveld ben te vinden. Ik ga mezelf op zondag begeven op verjaardagen en partijtjes.
Samen met Hettie wil ik nog iets van de wereld zien. We willen samen op wandel- en fietsvakantie, maar ook naar het buitenland zoals Peru en Costa Rica. Uiteraard als de gezondheid het toelaat.

Bovendien heb je de respectabele leeftijd van 75 bereikt.
Dat merk je af en toe wel. Ik vergeet dingen sneller en moet meer notities maken. Het kost me veel meer moeite dan pakweg vijftien jaar geleden.


Peter Kuijpers staat klaar om een foto te maken van de spelersopkomst bij Blauw Geel - Gemert.

Binnen Veghel sta je bekend als fervent Blauw Geel-watcher. Er zijn maar weinig amateurclubs die zo goed worden gevolgd als Blauw Geel, je bezocht zelfs steevast de donderdagavondtraining om een actuele voorbeschouwing te maken. Dat gaat ook veranderen. Is dat niet jammer?
Misschien is het voor sommigen wel fijn. Als het slecht gaat dan schrijf ik dat op. Alleen dat werd me niet altijd in dank afgenomen. Daar heb ik me wel eens aan gestoord. Er is geen enkele club in de buurt die zoveel exposure heeft gehad als Blauw Geel. En dan schrijf je een keer een kritisch stuk, is de trainer over de zeik. Dat is in al die jaren wel een paar keer voorgekomen.

Mis je wat dat betreft een beetje de waardering vanuit Blauw Geel?
Ik denk het wel. Niet van iedereen hoor, maar van sommige mensen wel. Die doen net alsof het allemaal normaal is wat ik voor Kliksport en de Blauw Geel website doe. Ze zijn een beetje verwend geraakt.

Je bent Blauw Geel niet beu toch?
Nee joh, ben je gek. Ik ga de club niet meer volgen voor Kliksport, maar voor de clubsite blijf ik nog wel wat dingetjes doen. Het is een prachtige vereniging. Ik ben er trots op dat ik bij mijn afscheid als verzorger lid van verdienste ben geworden.


Wij (Stadskrant Veghel, Udens Weekblad, Weekblad Regio Oss en de redactie van Kliksport) willen Peter bedanken voor zijn tomeloze inzet en zijn enthousiasme. Zeuren deed Peter nooit, keihard werken wel. Bedankt voor alles, we gaan je missen.


Wat is de charme van het amateurvoetbal?
Het is aanraakbaar en romantisch. Ik heb ook vrij weinig met het betaald voetbal. Dat interesseert me eigenlijk niet. Het amateurvoetbal is geweldig. Ik heb daar jarenlang met heel veel plezier tussen gelopen.

Maar is dat niet in de complete amateursport zo?
Absoluut! Bij Skunk, Attacus en TTCV is dat niet anders. En wat dacht je van de Korfrakkers? Een geweldige club met superleuke dames.
Niemand in de amateursport heeft mediatraining gehad en bijna iedereen vindt het leuk om in de krant of op Kliksport te komen. Een wereld van verschil met de professionele sport, waar sporters de pers vaak als last zien.

Welke momenten hebben een onuitwisbare indruk op je achtergelaten?
Misschien raar, maar toch de overlijdens. Het overlijden van de vriendin van Rob van de Wijst (voormalig spits van Blauw Geel 1 en Vorstenbossche Boys 1- red.) hakte er flink in. Net als het ongeluk waarbij Jeroen van Heugten en Alexander van der Hofstad het leven lieten op paaszaterdag in het jaar 2000. In beide gevallen was ik actief als verzorger van Blauw Geel 1. Dan is sport even niet meer belangrijk.

Waar kijk je met een goed gevoel op terug?
Te veel om op te noemen.

Kies er toch maar iets uit.
Dan ga ik voor de kampioenschappen van De Korfrakkers in de zaal. Dat blijft me altijd bij. Het was iedere keer weer een spektakelstuk waarbij de Erpse dames er vaak met de titel vandoor gingen. Ze vonden het ook leuk dat ik erbij was.


Peter Kuijpers in zijn eigen redactieruimte.

Wat ga je het meeste missen?
Mijn collega’s bij de verschillende kranten en het contact met spelers en trainers. Je kon ze eigenlijk ieder moment van de dag bellen, ondanks dat sommige op zondagavond al redelijk aangeschoten waren. Dat weerhield ze er niet van om mij netjes te woord te staan.
Het nieuws dat ik ga stoppen is de laatste weken langzaam doorgesijpeld in de wereld van de amateursport. Ik heb van verschillende trainers en spelers een berichtje gehad. Daaruit sprak veel waardering. Dat doet me echt deugd. Het is mooi om gewaardeerd te worden.

En de hectiek van de zondagavond, ga je die missen?
Nu ben ik blij dat ik er straks vanaf ben, maar wie weet ga ik het wel missen. De tijd zal het leren.
Overigens waren de meeste spelers en trainers super behulpzaam, zeker ook op zondag. Camiel van Doorn bijvoorbeeld, jarenlang aanvoerder van Heeswijk 1, die schreef een compleet verslag van de wedstrijd terwijl hijzelf de hele wedstrijd had gespeeld. Zoiets is natuurlijk hartstikke fijn.
Ook andere amateurclubs leveren iedere week trouwe goede stukken aan, zoals bijvoorbeeld TTCV en Skunk. Bovendien hebben ze er vaak een leuke foto bij.

Hoe kijk je terug op al die jaren sportverslaggeving?
Ik heb het altijd leuk gevonden. Dat moet ook wel anders is je drive zo weg. Het mag niet als een last voelen. Het was een verademing voor mij om ook eens bij kleine verenigingen te komen. 
Het is nu bijna tijd voor iets anders. Een leven zonder verplichtingen. Een grote stap in mijn leven, maar wel de juiste. Denk ik.


Ben jij een sportliefhebber en wil je een leuke job in de sportjournalistiek? Dan is dit een uitgelezen kans. Kliksport is al jaren een bekende sportsite in Oss, Uden, Veghel en De Maas Driehoek. Met wedstrijdverslagen van de lokale sportverenigingen, voorbeschouwingen maar ook interviews en primeurs. Voor regio Veghel en omstreken zoeken wij een nieuwe collega. Geïnteresseerden kunnen mailen naar info@kliksport.nl ten name van Leon Voskamp.

Afbeelding
Peter Kuijpers.

Uit de krant

Uit de krant