Afbeelding

‘Mijn vrouw houdt heel erg van kersen’

Opmerkelijk 97 keer gelezen
ODILIAPEEL – “Mijn vrouw houdt heel erg van kersen”, lacht Toon Kanters, maar kersen telen is ook voor Toon een grote liefde geworden. Voor het tweede jaar zijn de ‘Kersen van Toon’ gewilde lekkernijen.

[image=283339]

Groot en strak in zijn velletje zit de Hedelfinger-kers en hij smaakt geweldig. “Dat is zijn koningin”, lacht zijn vrouw Juul. “Je moet hem ’s morgens plukken”, vertelt Toon. “Dan zit de kers vol water. Overdag word ie ietsje zachter, omdat hij iets verdampt.”
Toon heeft er echt verstand van. “Na de middelbare school heb ik tien jaar in het fruit gewerkt en daarna ben ik 33 jaar voorlichter in de kassen geweest.”
Het was tijdens dat werk dat Toon (66) iets tegen kwam wat hij na zijn pensioen kon gaan doen. “Ik zag kersen in de kas en ik raakte verliefd. Dat je zo mooi kersen kon telen!”
Zijn zoon had nog wel een stukje grond aan de Oosterheidestraat in Odiliapeel dat pa kon gebruiken en 160 kersenbomen werden geplant. “Een kas bouwen, dat mocht niet, maar een flexibel dak wel”, vertelt de Venhorstenaar vanuit zijn boomgaard die ingepakt zit in een net en bedekt is met een groot doek.
Een vogeltje is binnen gedrongen, maar die mag dat. “Die komt vooral voor de pieren”, lacht Toon. “Ik heb alle wapens tegen vijanden. De hagel, de regen, de vorst kan ik allemaal tackelen.”
Hagelstenen krijgen geen vat op de kersen, maar ook teveel regen is niet goed, weet Toon. “Dan gaat het huidje uitzetten, net als dat wij lang in bad zitten, maar dan gaat het huidje indrogen en als de vrucht gezwollen is, barst hij uit zijn jasje.”

IJsbloemen
Toch was het dak niet voldoende om de nachtvorst tegen te houden die de bloemen in het voorjaar bedreigde. “Ik heb drie nachten potten met paraffine moeten stoken, maar het ging van -2 naar plus 1. Het was net of ik onder het ijs zat. Prachtige ijsbloemen zaten op het doek!”
Als de kersentijd voorbij is, gaat het doek er gauw weer af. “Want lucht en licht zijn het beste voor de knoppen. Dan rol ik het doek op en gaan we een maandje fietsen.”
Voorlopig is het nog een paar weken hard werken en ook genieten natuurlijk van de klanten die helemaal happy worden bij de Kersen van Toon. “Veel mensen willen even in de bomen, dat vinden ze rustgevend. Sommigen willen zélf kersen plukken. Ja, dat kan! Gisteren waren er twee Thaise dames hier. De een plukte, de ander filmde en vandaag gaan de kersen mee naar Thailand!”

[image=283338]

[image=283341]

[image=283340]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant