Afbeelding

Oorsprong betovert Koekbouw

Kunst en cultuur 16 keer gelezen
VEGHEL – Op initiatief van Rabobank Uden Veghel presenteerde de Stichting BLUV vijf keer de voorstelling Oorsprong. En verhaal over ontwikkelen, samenwerken en verbinden. De cast betoverde vijf keer de bijna letterlijk tot de nok gevulde Koekbouw.

[image=226110]

Drieduizend mensen genoten afgelopen weekend van lokaal en regionaal talent in de voormalige mengvoederfabriek, die het perfecte podium bleek voor de muzikale productie. Wederom verrast de Koekbouw als evenementenlocatie. Ditmaal is er - naast een schitterende ronde bar waarin uit het hart water omhoog spoot - een enorme tribune gebouwd in het midden van de hal. Het publiek op de eerste rij kan de spelers bijkans aanraken, want voor hun neus spelen zich de verschillende scènes af. Alle hoeken en plekken op het ‘toneel’ worden gebruikt. De grove, pure uitstraling van de Koekbouw en de simpele maar effectieve decorstukken versterken elkaar enorm. De verlichting, zwevend aan het 12 meter hoge plafond, in de vorm van lampenkappen is niet alleen sfeervol maar ook effectief.
Oorsprong is gebaseerd op de film ‘As it is in heaven’ en volgt de gelauwerde dirigent Daniël Daréus, die na een hartaanval terugkeert in zijn geboortedorp. Hij wil het rustiger aan gaan doen, maar neemt op aandringen van de dominee toch het kerkkoor onder zijn hoede. Op inspirerende wijze stimuleert Daniël de koorleden en laat hij ze, ieder voor zich, groeien. Dat vraagt veel van hen en hun omgeving, maar ook van Daniël, die wordt geconfronteerd met pijnlijke jeugdherinneringen.

[image=226111]

Energie voelbaar
Oorsprong krijgt ontegenzeggelijk haar kleur en emotie dankzij de prima op elkaar ingespeelde cast. Knap werk van regisseur Harold Schraven. Als het kerkkoor voltallig op de vloer staat is de energie tot in alle hoeken van de Koekbouw voelbaar. ‘Dirigent’ Frank Schulpen begeestert; is het ene moment bedachtzaam en dan weer uitbundig. Belinde van Bommel sprankelt als Lena, het meisje dat het hart van de maestro raakt. Magnifiek is Jürgen Scheffer in zijn rol als de verstandelijk beperkte jongen Wouter. Ook Tijn Zweegers is helemaal op zijn plek als zakenman en regelaar Arno. De minzame en houterige dominee Heimen komt in al zijn starheid tot leven dankzij Ton Niessen en de rol van de onzekere Dries - die uiteindelijk net als de rest ook uit zijn schulp kruipt - is Eric van der Heijden op zijn lijf geschreven. En hoewel het spel in Oorsprong sterker vertegenwoordigd is dan de zang, zijn de muzikale onderdelen sterk. Zeker als het kerkkoor uit het stuk vocale versterking krijgt. Het lied dat Daniëlle van Kemenade zingt in haar rol van Gabriëlla, de vrouw die thuis door haar man wordt geslagen, is even ontroerend als betoverend. En zo zit Oorsprong vol met kleine diamantjes. Het is jammer dat ‘maar’ drieduizend streekgenoten van deze fantastische voorstelling hebben kunnen genieten. (foto's: Peter Kuijpers)

[image=226112]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant