Afbeelding
Foto: Robert Smit

Billy Joel tribute laat publiek hits én verborgen pareltjes kiezen in Markant

Kunst en cultuur 379 keer gelezen

UDEN | Het is de vooravond van het tweede deel wat alweer de derde theatertour met zijn ‘The Billy Joel Experience’ zal worden: ‘The Album Tour’. De pianist, zanger en bandleider Alexander Broussard kijkt er naar uit en blikt tevreden terug op de eerste vijf jaar toeren als Tribute Act. The Album Tour is op donderdag 18 april te zien in de Markant Theater Maashorst.

De bijzondere momenten lijken zich in dat lustrum vanzelf aan elkaar te hebben geregen. Radio en televisieoptredens met natuurlijk als hoogtepunt ‘The Tribute – Battle of the Bands’ van SBS6, waardoor ze in een uitverkochte Ziggo Dome eindigden. En nu dan deze nieuwe theatertour. Broussard grijpt gretig de kans om zijn missie kracht bij te zetten: “We kwamen er al snel achter dat er een enorme groep mensen was die de muziek van Billy Joel fantastisch vindt, maar niet wist dat het muziek van Billy betrof. Oftewel: ze kenden alle klassiekers, maar legden de link niet met de naam Billy Joel.” En dat de Amerikaan veel klassiekers op zijn naam heeft staan, dat blijkt al wel snel: ‘Piano Man’, ‘Uptown Girl’, ‘Just The Way You Are’, ‘She’s Always A Woman’, ‘Tell Her About It’, ‘Honesty’, ‘Goodnight Saigon’ en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. “Het gaat echt om een adembenemende hoeveelheid hits en we hebben ons toen aan het begin al voorgenomen dat het onze taak als Tribute Band is om ervoor te zorgen dat Nederland wéét van wie die meesterwerken zijn.”

Nu wordt de missie uitgebreid en willen de musici het publiek ook kennis laten maken met wat zij noemen ‘de verborgen pareltjes’. “Tracks die geen single zijn geweest, maar die vaak bloedmooi zijn. En die zijn dus op de albums te vinden.” En dus besloot de groep om, naast de vanzelfsprekende grote hits, ook ruimte te maken voor díe categorie. De band speelt vóór de pauze één album van de grootmeester integraal en na de pauze spelen ze uitsluitend de grootste hits van de maestro. Een top tien, zogezegd. Maar… welk album ga je dan spelen? En welke top tien? Deze vraag verleggen de mannen dan ook gewoon naar het publiek. Via een stemmodule op hun site, www.billyjoelexperience/stemmen, kun je als bezoeker de show selecteren waarvoor je een kaartje hebt. Bij de volgende stap geef je aan welk album je graag vóór de pauze, in zijn geheel, zou willen horen en daarna kun je je eigen top tien samenstellen. En dan worden simpelweg de meeste stemmen geteld. “Het is een heerlijk muzikaal avontuur en we worden als musici ongelooflijk uitgedaagd”, zegt Broussard. “We blijven messcherp door de steeds wisselende setlists en als dat dan werkt dan geeft dat een ongelooflijke kick.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant