Amber (de linker-flamingo) in de musical. (foto: Marije Slingerland)
Amber (de linker-flamingo) in de musical. (foto: Marije Slingerland) Foto: Marije Slingerland

Alice in Wonderland bij theater Markant, ‘Het is mijn droom om hier mijn werk van te maken’

Kunst en cultuur 321 keer gelezen

UDEN | Amber Eggenkamp (13) uit Oijen staat graag op het toneel: “Als je in een musical speelt kun je je inleven in je rol, dan ben je totaal iemand anders.” In de familiemusical Alice in Wonderland van het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) speelt ze het schoolmeisje Liza Crawfort en een flamingo. Op zondag 22 mei is de voorstelling te zien in theater Markant in Uden.

Amber vertelt: “De voorstelling gaat over Alice, een stoer dapper meisje dat wil laten zien dat kleine mensen groots kunnen zijn. En grote mensen moeten beseffen dat ze klein zijn geweest. Dat liefde altijd sterker is dan haat.” Op haar jaarlijkse musicalkamp was dit jaar een oproep voor deze musical. “De eerste auditie ronde moest ik zelf een filmpje insturen. Samen met mijn zangcoach Hester Visscher heb ik een paar liedjes en een scène geoefend voor mijn tweede auditie ronde. Een paar dagen later kreeg ik te horen dat ik de rollen kreeg.”

Geschreven voor jeugd
Amber speelde eerder al in verschillende theatervoorstellingen. “Ik ben begonnen bij de Efteling toen ik 7 jaar was. Eerst had ik wat gastrollen, maar mijn eerste professionele optreden was bij het Winter Efteling kinderkoor, daar zat ik in de vaste cast en ik heb ook in Annie de Musical gespeeld.” Alice in Wonderland is echter anders. Actrice en docent Elise Berends schreef deze voorstelling speciaal voor het NJMT, daarom past het thema ook zo goed. “De twee casts bestaan grotendeels uit kinderen en jongeren”, vertelt Amber. En die doen ook veel zelf, waaronder opbouwen en afbreken. Ze dragen met z’n allen de show. Dit in tegenstelling tot andere musicals.


‘Bij andere shows had ik een kinderbegeleidster’


“Bij andere shows is er een speciale kinderbegeleider, maar op deze manier leer je er nog meer van,” aldus Amber. “Hierdoor is het ook een hechtere groep. Voor we opgaan hebben we altijd een ‘tien voortje’ waarbij iedereen in een kring gaat staan en elkaar succes wenst.”

Twaalf uur training
Om te blijven groeien start en eindigt Amber iedere schooldag met training.
In totaal staat ze iedere week wel twaalf uur op de vloer bij musical les, dansles en zangles.
Dat is druk, maar daarom gaat ze ook naar een middelbare school die jongeren extra ruimte biedt om hun talenten te ontwikkelen. “Het is heel leuk om te doen dus je wil ook wel dingen laten. Ik heb gekozen voor deze opleiding en ik heb er goed over nagedacht voordat ik begon. Het is mijn droom om hier mijn werk van te maken.”

‘Prachtige musical’
De voorstelling is op 22 mei om 14.00 uur te zien in theater Markant. “We verkopen daar ook een digitaal album met tien nummers uit de show, de opbrengst daarvan gaat naar Oekraïne”, aldus Amber. “Het is een prachtige musical waar iedereen naar moet komen kijken.” Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website alicemusical.nl. Tickets zijn verkrijgbaar via markantuden.nl.

Uit de krant