Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET

Nolan Scheuer: ‘Na een eerste tattoo volgen er automatisch meer’

Human Interest 1.336 keer gelezen

UDEN | “Geen tatoeages zolang je thuis woont”, was de regel van zijn moeder. Toen hij op 21-jarige leeftijd uit huis ging, was Nolan Scheuer uit Uden dan ook niet meer te houden. Hij vertelt over zijn grote passie: tatoeëren.

door Henk Lunenburg

Nolan is in 1976 geboren in Uden en werd door alleen zijn moeder opgevoed. Zijn ouders scheidden kort na zijn geboorte. Zijn opvoeding was Surinaams; streng en ouderwets. Tatoeages waren uit den boze, dat was schending van het menselijk lichaam. Nolan respecteerde haar regel: ‘Geen tatoeages zolang je thuis woont’. In de weekend was Nolan bij zijn vader, die toen bij NRF in Uden werkte. Zijn moeder was directrice van een amusementscentrum in Nijmegen.

Hoe was je jeugdtijd?
“Mijn jeugdtijd was warm en liefdevol. Ik had een goede band met mijn moeder. Vriendjes en vriendinnen mochten altijd mee blijven eten, echt op z’n Surinaams. Ik was 3 toen ontdekt werd dat ik een openhartkamer had. In Nederland was toen nog geen operatie uitgevoerd voor kinderen van deze leeftijd; er was geen specialist voor en het risico was te groot. Een Italiaanse specialist kwam daarvoor naar Nederland. De slagingskans was 60 procent. Gelukkig ging alles goed. Tijdens mijn herstelperiode in het ziekenhuis kreeg ik een tekening van een leeuwenkop; die tekende ik eindeloos na. Tekenen was en is voor mij een soort verslaving, ik teken zelfs tijdens telefoongesprekken. Mijn moeder was heel beschermend; ik mocht niet op vechtsport. Wel op tennis maar dat vond ik niet spannend genoeg. Korte tijd kreeg ik pianoles maar ik speelde liever buiten. Ik was 6 toen de eerste Star World film uitkwam en ik was onder de indruk van de sets die daarvoor gemaakt werden. Dat maakte de creativiteit in mij los, en ik kreeg een passie voor tekenen en kunst. Werken van Rembrandt en Daley fascineerden mij heel erg. Ik verzamelde kunstvoorwerpen en poppetjes van tekenfilms. Op 16-jarige leeftijd ging ik toch op kickboksen. Tot mijn 35e beoefende ik verschillende vechtsporten.”

Waar zat je op de basisschool en wat waren je vervolgopleidingen?
“Na de basisschool De Hoeven ging ik naar de middelbare school de Maerle. Vervolgens ging ik naar het mbo-college in Den Bosch en het grafisch lyceum in Eindhoven. Beide scholen heb ik niet afgemaakt. Voor de opleiding ‘reclame, belettering en schilderen’ ging ik naar Utrecht. Ik kon er mijn creativiteit niet echt in kwijt maar heb deze opleiding toch afgemaakt. Vervolgens ging ik eerst bij mijn vader in de Nederlandse Radiateuren Fabriek (NRF) werken en daarna bij mijn moeder in het casino.”

Wanneer heb je je eerste tattoo laten zetten?
“Op 21-jarige jarige leeftijd ging ik zelfstandig wonen en kon ik eindelijk mijn eerste tattoo laten zetten. Jimmy uit Den Bosch tatoeëerde een draak op mijn bovenarm. Daar koos ik voor omdat ik in het jaar van de draak ben geboren. Mijn moeder schrok toen ik hem liet zien. Mijn vader vond dat ik oud en wijs genoeg was om dat zelf te beslissen. Uiteindelijk accepteerde mijn moeder het, en ze hoopte dat het daarbij zou blijven. In haar ogen werd het steeds erger en ze vroeg zich af wanneer het zou stoppen. In mijn eerste tattoos zijn symbolisch dingen verwerkt die op dat moment in mijn leven stonden en staan. Mijn moeder staat er ook op en dat vindt ze ondanks ze niet van tattoos houd toch geweldig.”

Hoe heb je je vrouw leren kennen?
“Nicole deed vakantiewerk bij NRF toen ik daar werkte. Vanaf dat moment hadden we regelmatig contact en spraken ook vaak af. Onze relatie was in het begin niet altijd stabiel. In de 25 jaar dat we elkaar kennen, hebben we ons eigen pad bewandeld, maar zijn uiteindelijk weer samen gekomen en hebben twee mooie dochters gekregen van nu 11 en 15 jaar. 2 jaar geleden zijn we getrouwd.”

In 2011 kreeg je de kans om je hart te volgen.
“Ja, dat was het moment dat ik in de leer mocht bij Tattoo Left Hand in Driebergen. Ik was 35 en leerde daar de fijne kneepjes van het vak. Deels ging ik aan de slag bij Desperado Tattoo in Eindhoven. Uiteindelijk ging ik daar fulltime werken. In die periode mocht ik ook één dag in de week tatoeëren bij Vault 13 in Venlo. Met de eigenaar had ik direct een fijne klik. Aan Vault 13 heb ik een fijn groepje mensen over gehouden. Ik deed een aantal guest spots, oftewel tijdelijke werkplekken bij tattooshops, en wist mezelf te specialiseren in het realisme - een tatoeage die zo echt lijkt als een foto - en new traditional; een illustratieve vorm van tatoeëren met vaak dunnere lijnen en meer detail dan bij old school.

Wanneer kwam het moment dat je je eigen tattooshop wilde openen?
“Ik hou heel erg van een nieuw avontuur. Wanneer de sleur in mijn werk komt, moet er snel iets veranderen. Dat was de reden dat ik een eigen shop wilde openen. Mijn uitgebreide klantenkring van over het hele land, inclusief België, zijn mij altijd trouw gebleven. Ik blijf in Uden wonen maar voor de shop zocht ik naar een locatie buiten Uden. Een plek die op alle mogelijke manier gemakkelijk bereikbaar is. Het liefst in een nostalgisch pand, maar om diverse reden is het toch een nieuw pand geworden in Rosmalen. Daar hebben Nicole en ik het gastvrije Carbon Cloak tattooshop gerealiseerd. Ik tatoeëer daar met nog drie artiesten.”

Wat kenmerkt jou en je tattooshop?
“In Nederland mogen jongeren van 12 tot 16 jaar een tatoeage laten zetten met toestemming van en in aanwezigheid van hun ouders. Ik vind dit persoonlijk te jong. Daarom hanteer ik een leeftijd vanaf 18 jaar, en dan nog niet onder de T-shirt lijn. Dus niet op onderarm, handen, nek en gezicht. Ik hou me aan mijn eigen waardes en principes, en wat een ander doet moet hij/zij zelf weten. Ook over een afbeelding en de plaats waar de tattoo moet komen heb ik mijn eigen gedachten. Ik zet geen extreme afbeeldingen en teksten. Daarbij is niet elke lichaamsdeel geschikt om te laten tatoeëren, maar dat is per persoon verschillend. Met een tatoeage kun je een litteken bijna onzichtbaar maken, maar een tatoeage aanpassen na een verbroken relatie is vaak moeilijker. ‘Denk goed na voor je iets laat zetten’, is mijn advies. Maar weet: als eenmaal de eerste is gezet dan volgen er automatisch meer!

Voor meer info kan je mailen naar info@carboncloaktattoo.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant