Diny en Henk. (foto + tekst: Henk Lunenburg)
Diny en Henk. (foto + tekst: Henk Lunenburg)

Bruidspaar Schiltmans - Smits viert 60-jarig huwelijk

Human Interest 1.334 keer gelezen

UDEN | Henk (83) en Diny (79) Schiltmans - Smits uit Uden zijn vandaag, 4 mei, 60 jaar getrouwd.

Henk en Diny zijn allebei in Uden geboren. “Ik was nog klein toen de oorlog begon”, vertelt Henk. “Ik weet nog dat we vaak naar de schuilkelder moesten die vader zelf achter het huis gemaakt had.” Van zijn 16e tot 23e zat Henk bij de Marine. Voor zijn tijd in Nieuw Guinea kreeg hij een onderscheiding. Daarna werkte hij in de pluimveeslachterij bij de ‘Kiep’ waar hij snel voorman werd, daarna bij Mars en hij werkte nog enige tijd als pompbediende. Diny begon op haar 14e bij Diks wasserij, na 12 jaar ging ze naar Rath & Co in Veghel, en 13 jaar later belandde ze in de WAO. “Hierna deed ik vrijwilligerswerk bij Sint Jan en bij de gemeente hielp ik mensen die in de schuldhulpverlening terecht waren gekomen.” Henk en Diny woonden in dezelfde straat. “Ik stak vaak de straat over en kwam vaak bij Diny thuis. Zo is onze verkering ontstaan.” Na een verkering van 6 jaar trouwden ze op 4 mei 1962 voor de wet. De kerkelijke inzegening was 3 jaar later op 3 april in de Heilige Landstichting in Nijmegen. “Eerst woonden we in bij mij thuis”, vertelt Diny. “Daarna kregen we een woning in de Accordeonstraat toegewezen, waar onze zoon is geboren.”

Motors
Henk zijn grootste hobby was vissen. “Het liefst ging ik met mijn vismaat Willie Hendrix op zee vissen. Ik heb ook veel schepen in miniatuur na gebouwd.” De Groene Draak en een driemaster pronken nog in hun huiskamer. De rest van de schepen heeft hij voor tienduizend gulden verkocht. Diny ging naast het vrijwilligerswerk graag kienen. Het paar houdt van motorsport. Samen maakten ze mooie toertochten op hun Gold Wing, en richtten ze met anderen de Gold Wing Club Holland op. Henk heeft nog een film dat ze met 600 motoren door Uden reden.

Zoon
Hun zoon Henk, heeft drie kinderen en lijkt in vele opzichten op zijn vader. Hij heeft ook bij de Marine gezeten, rijdt motor en groeide op in de hengelsport. Hij heeft nu een eigen hengelsportwinkel: Flyfishingdutchman in Uden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant