De buurttuin zorgt voor verbinding.
De buurttuin zorgt voor verbinding.

10 jaar Buurttuin Bitswijk: ‘Groene oase niet meer weg te denken uit de buurt’

Algemeen 1.019 keer gelezen

UDEN | Op 7 juni is het precies 10 jaar geleden dat Buurttuin Bitswijk in Uden is opgericht. “Het 10-jarig bestaan willen we dit jaar graag met iedereen vieren”, vertelt mede-initiatiefnemer Gerard van der Pas niet zonder trots. De buurttuin is daarom op zondag 28 april van 13.30 tot 16.30 uur geopend voor het publiek, waarbij het thema ‘Duurzame verbinding’ is. Er vinden die dag diverse activiteiten plaats. Wethouder Jeroen van den Heuvel houdt ‘s middags een korte toespraak. Het adres van de buurttuin is Cellostraat 2 in Uden en de entree is gratis. 

door Peter Noy

10 jaar geleden nam een aantal buurtbewoners het initiatief om, na de sloop van het toenmalige Trefcentrum, een buurttuin te creëren. Dit om de ontmoetingsfunctie, die het Trefcentrum had, op dezelfde plek te behouden. “Deze groene oase in de Bitswijk is een drukbezochte ontmoetingsplek voor jong en oud en is niet meer weg te denken uit de buurt”, vertelt Van der Pas die regelmatig in de buurttuin is te vinden. Hij legt uit hoe er invulling wordt gegeven aan het thema ‘Duurzame verbinding’. “Duurzaam, omdat we onze eigen energie opwekken, geen bestrijdingsmiddelen gebruiken en de tuin insect- en vogelvriendelijk hebben gemaakt. Maar ook duurzaam op de manier hoe we met elkaar omgaan. Verbinding, omdat we hebben laten zien dat, als je gezamenlijk verantwoording neemt voor je omgeving, je deze omgeving mooier, beter en socialer kunt maken”, aldus Van der Pas.

Kraampjes
Tijdens de jubileummiddag op 28 april is er live gitaarmuziek, een speurtocht, loterij en zijn er diverse informatie- en verkoopkraampjes aanwezig waaronder: verkoop van honing (imker), verkoop van planten en kruiden, verkoop van keramiek, kinderwerkplaats (ONS welzijn), Herlings Electro en Uleco (Udense energiecoöperatie), rondleiding eetbare planten en bloemen (Jules Faber), Area, MuzeRijk met het MuzeMobiel, Kinderboerderij Uden en een informatiekraam van Buurttuin Bitswijk. Voor de bezoekers is er gratis koffie/thee met iets lekkers verkrijgbaar. Het jubileumfeest is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Maashorstfonds.

Kijk voor meer informatie op de website www.buurttuinbitswijk.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant