Jo en Jan. (foto: Henk Lunenburg)
Jo en Jan. (foto: Henk Lunenburg)

60-jarig bruidspaar Jan en Jo uit Volkel: ‘Altijd alles samen gedaan’

Algemeen 1.407 keer gelezen

VOLKEL | Jan Rovers (85) en Jo Rovers - Arts (84) zijn op zondag 14 mei 60 jaar getrouwd. Samen met het gezin, familie, vrienden en buren wordt dit heugelijke feit binnenkort gevierd.

door Henk Lunenburg

Jan Rovers is geboren in Volkel in een gezin van zeven kinderen. Zijn ouders hadden een boerenbedrijf op de plek waar nu het vliegveld ligt. In de oorlog moesten ze daar weg en hebben ze 6 jaar elders een boerderij gehuurd. In 1947 verhuist het gezin naar de boerderij in Odiliapeel. Na de lagere school gaat hij naar de Landbouwschool en volgt nog een aantal cursussen.

Jo
Jo Arts is geboren in Sambeek in een gezin van veertien kinderen. Jo was een van de oudste kinderen, en dus moest ze veel mee moeten helpen met het werk op de boerderij. Omdat het oorlog was kon ze niet naar de kleuterschool. Na de lagere school in Stevensbeek zat ze 1 jaar op een kostschool in Aarle-Rixtel voor een Mulo opleiding. De heimwee was zo erg dat ze moest stoppen met de opleiding. Ze accepteerde dat ze thuis werkte op de boerderij, maar liever was ze naaister geworden. Later ging ze alsnog 2 jaar naar de huishoudschool in Sint Anthonis.

Dansen
Jan en Jo zagen elkaar voor het eerst bij ‘Dancing Bos’ in Sint Anthonis tijdens carnaval in 1959. Jan vroeg Jo ten dans en aan het eind van de avond bracht hij haar naar huis. Tijdens halfvastenbal zagen ze elkaar weer en verloren elkaar daarna niet meer uit het oog. In hun verkeringstijd gingen ze nog vaak samen dansen. Op 14 mei 1963 trouwden ze in Stevensbeek en gingen in de boerderij van Jans ouders wonen. Jan heeft deze boerderij later overgenomen. Het werk op de boerderij hebben Jan en Jo altijd samen gedaan.

Actief
Jo volgde een naaicursus en maakte mooie kleren voor de kinderen en kleinkinderen. Voor wat verstelwerk draait ze haar hand niet om. Ze was jaren lid van de KBO. Jan was lid van de handboogvereniging in Odiliapeel. Na jaren samen de boerderij te hebben gerund, stopten ze in 2008 en vonden hun plekje in Volkel. Ze wonen daar met veel plezier. Jan en Jo zijn actief, ze runnen zelfstandig alles in en rondom het huis. Wekelijks zwemmen, gymmen en fietsen ze graag samen. Ze hopen dit nog lang te kunnen blijven doen. Jan en Jo zijn gewend veel werk te verzetten, de kinderen en kleinkinderen kunnen altijd een beroep op hen doen. Jan werkt graag in de tuin en Jo voorziet alle kinderen van een ‘Oma’s appeltaart’, die op geen enkele verjaardag mag ontbreken. Binnenkort verhuizen ze naar een seniorenwoning.

Kinderen
Ze kregen samen één zoon en drie dochters. Inmiddels zijn alle kinderen getrouwd en zijn er zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen bij gekomen. Het vierde achterkleinkind is op komst. Tweede Kerstdag werd de vierde generatie geboren.

Uit de krant