Wethouder Maarten Prinssen met crematoriummedewerker Yvonne van Dijk-Nooijen.
Wethouder Maarten Prinssen met crematoriummedewerker Yvonne van Dijk-Nooijen. Foto: Henk Lunenburg

‘Herinneringsboom’ onthuld bij crematorium Uden

Algemeen 1.825 keer gelezen

UDEN | Door een blaadje in de herinneringsboom te hangen, opende wethouder Maarten Prinssen (gemeente Uden) vorige week het nieuwe kunstwerk op crematorium Uden. Deze cortenstalen lindeboom fungeert voor nabestaanden als herinneringsboom annex gedenkboom.  

De lindeboom is zo’n 3,80 meter hoog en aan de takken van de bomen zijn blaadjes te hangen. Op deze blaadjes is een opschrift te graveren, bijvoorbeeld de naam en sterfdatum van een dierbare. Wethouder Prinssen hing het eerste blaadje in de boom met het opschrift ‘Troost en veerkracht’ aan één kant. Aan de andere kant de datumverwijzing naar de jaartallen 2020-2021. Crematoriumeigenaar coöperatie DELA kiest hiervoor ter herinnering aan de coronaperiode. De regio Uden werd hard getroffen rond de eerste lockdown van de coronapandemie, zowel in aantal besmettingen, ziekenhuisopnames als aantal sterfgevallen. “Het is een symbolische herinnering aan alle overledenen van de coronapandemie uit deze regio. Van Uden tot Oss, van Landerd tot Meijerijstad. Allemaal mensen die in liefde worden gemist. Het woord ‘veerkracht’ symboliseert dat nabestaanden verder moesten met hun leven. Ook refereert het aan alle zorgmedewerkers, inclusief die van de postmortale zorg, dat ook maar door moest gaan”, vertelt locatiemanager Kee Ceelen. 

Lindeboom
Bij crematorium Uden is bewust gekozen voor een lindeboom. Niet alleen omdat het crematorium in de bosrijke omgeving ligt nabij natuurgebied de Maashorst, maar ook omdat Uden als dorp een historische verbintenis heeft met die boom. In de veertiende eeuw vond er in Uden een verering van de heilige Maria plaats, destijds via een beeltenis van Maria die stond bij een lindeboom. De boom die in Uden staat, is de eerste in zijn soort. De diverse herinneringsbomen die in Nederland staan, zijn van een andere boomsoort. Deze lindeboom is van cortenstaal, zodat er ook wat in opgehangen kan worden. Net als alle staalsoorten is cortenstaal 100 procent recyclebaar en duurzaam. Omdat het een zuivere staalsoort is zonder extra beschermlagen (verf) kan het zonder problemen in de verre toekomst weer worden omgesmolten tot nieuw staal. Van alle DELA-crematoria, staat ook in Veldhoven zo’n herinneringsboom.  

Toepassingen
De lindeboom staat vlakbij de in- en uitgang van het crematorium en is voor iedere bezoeker te zien. Nabestaanden kunnen tegen een vergoeding een blaadje aanschaffen en zelf ophangen. “Zo wordt een blijvende herinnering gecreëerd voor een dierbare”, vertelt Kee Ceelen. Maar het ophangen van het blaadje kan ook symbolische waarde hebben. “Bijvoorbeeld als je als nabestaande het crematorium verlaat na de afscheidsdienst, of als iemand de as van een dierbare ophaalt. Dat zijn altijd emotionele momenten”, weet de locatiemanager. “Daarmee sluit je dan zo’n moment af.” DELA vindt het belangrijk om herinneringen levend te houden, door te geven en te delen met anderen. Dit helpt nabestaanden bij de rouwverwerking en het weer oppakken van de draad van het leven.

Uit de krant

Uit de krant