BrabantZorg liet maandag weten dat alle tekeningen en kaarten welkom zijn. (foto: BrabantZorg)
BrabantZorg liet maandag weten dat alle tekeningen en kaarten welkom zijn. (foto: BrabantZorg)
CORONAVIRUS

Udenaren springen voor elkaar in de bres: 'Steunen en helpen waar we kunnen'

Algemeen 1.937 keer gelezen

UDEN | Het Coronavirus houdt ons allemaal in z'n greep. Scholen en horecagelegenheden moesten zondag per direct hun deuren sluiten en bij zorginstellingen wordt bezoek niet meer toegelaten. Het is een moeilijke tijd, maar ook een tijd waarin allerlei initiatieven ontstaan om elkaar een hart onder de riem te steken.

Les Haas uit Uden ondernam op zondagavond meteen actie, door de nieuwe Facebookgroep Coronahulp Uden e.o op te zetten."Ik ben een student en momenteel aan het afstuderen", vertelt de initiatiefnemer. "Omdat ik dit nu gedeeltelijk thuis kan doen, houd ik tijd over. Toen zondag bekend werd dat er extra maatregelen zouden komen, heb ik meteen een aantal mensen een berichtje gestuurd met: 'Als jullie hulp nodig hebben, laat het dan alsjeblieft weten.' Die mensen gaven aan dat ze op dat moment geen hulp nodig hadden, maar als het nodig is ze iets laten weten. Ik ben er van overtuigd dat er mensen zijn die hulp nodig hebben, maar dit niet altijd durven te vragen." Les hoopt dat door het gebruik van dit soort groepen, mensen de stap durven nemen om van de aanbiedingen zoals een oppas of boodschappen doen gebruik te maken. "Helaas blijkt dat het aanbod er wel degelijk is, maar de vraag nog niet. Althans, deze wordt nog niet gedeeld. Ik denk dat we dit virus alleen kunnen overwinnen als we rekening houden met de ander en de ander ook helpen. Het is voor een ieder een onzekere tijd, maar voornamelijk voor de mensen die onder de kwetsbare groep vallen. Het is fijn als je een beetje onzekerheid weg kan nemen, door de ander te steunen en te helpen waar we kunnen." De groep heeft inmiddels al tegen de 300 leden. "We moeten dit met z'n allen doen, dus dan kunnen we maar beter het beste ervan maken", aldus Les.

Zorginstellingen
De zorginstellingen Sint Jan aan de Sint Janstraat en Het Retraitehuis aan de Volkelseweg in Uden zijn ook gesloten. Dat betekent geen bezoek meer voor de bewoners. Gelukkig vallen er steeds meer kaartjes, brieven en tekeningen in de bus, zowel voor de bewoners als de medewerkers. "Wij verdelen het onder de afdelingen", vertelt een medewerkster van Sint Jan. "Wat ook heel fijn is, is dat familieleden bloemen bezorgen voor de bewoners. Iedereen leeft mee."

Luisterend oor
Sascha van der Venne uit Uden, onder meer werkzaam als leefstijl coach en vrijwilligster bij Ons Welzijn, beseft zich ook dat veel mensen zich deze weken eenzamer voelen, zich zorgen maken, hulp zoeken, vragen hebben, advies wensen of misschien wel even een praatje willen maken. "Ook voor mij is mijn structuur en ritme veranderd", vertelt ze. "Er is ruimte ontstaan om initiatief op een andere manier te nemen en een ander toch te kunnen helpen. Je krijgt, kosteloos op eigen belkosten na, mijn 'luisterend oor' via telefoonnummer 0413 31 91 31." Dit kan op de volgende momenten:

Maandag en woensdagen van 18.30 tot 20.30 uur, dinsdag en donderdagen van 08.30 tot 10.30 uur en vrijdagen van 14.00 tot 16.00 uur 

"Ook een geschreven woord in de vorm van een antwoord, advies of zomaar wat woorden of een gedicht wil ik je geven. Wanneer je mailt naar svandervenne@ziggo.nl, zal ik je vragen beantwoorden, zorgen delen, adviezen geven of mijn creativiteit gebruiken. Positieve gezondheid is wat ik wens voor iedereen!" Ze benadrukt dat ze geen specialist of arts is, en zal je bij signalering altijd doorverwijzen naar de juiste mensen met de juiste expertise. "Het gaat erom dat de groepen waar het o zo belangrijk voor kan zijn, horen en weten van deze mogelijkheid. En dat er ook zo min mogelijk een drempel is om een belletje of mailtje te doen en dat mensen ook hun verhaal kwijt kunnen of bijvoorbeeld een praktisch antwoord kunnen krijgen."

Wat doe jij voor anderen? Geef je initiatief/actie aan ons door, zodat wij dit kenbaar kunnen maken onder iedereen in de gemeente Uden! Samen staan we sterk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant