Cora Van Nieuwenhuizen, Ton de Jong en Heleen Herbert verrichten de ingebruikname door twee stekkers in elkaar te steken
Cora Van Nieuwenhuizen, Ton de Jong en Heleen Herbert verrichten de ingebruikname door twee stekkers in elkaar te steken Foto: Henk Lunenburg
FOTO'S

Zonnegeluidscherm Solar Highways is geopend

Algemeen 2.022 keer gelezen

UDEN | Solar Highways is een feit. Het allereerste zonnegeluidscherm, met tweezijdig werkende zonnepanelen, langs een snelweg in Nederland is aan de oostzijde van de A50 in Uden gerealiseerd. Vanochtend opende minister Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, het proefproject officieel.

Samen met Ton de Jong (TNO) en Heleen Herbert (CCO bij Heijmans) verrichte ze de ingebruikname door twee stekkers in elkaar te steken, waardoor de rode lampjes groen werden.

Solar Highways
Solar Highways is wereldwijd het grootste tweezijdig werkende (bi-faciale) zonnegeluidscherm (400 meter lang) dat groene stroom opwekt. Het is een vernieuwend en duurzaam initiatief van Rijkswaterstaat en zijn projectpartners ECN part of TNO en SEAC en de gemeente Uden. Dit project is in samenwerking met Heijmans gerealiseerd. Een geluidscherm waarin tweezijdige zonnepanelen op deze schaal zijn geïntegreerd is niet eerder ontwikkeld en toegepast. Solar Highways is een proefproject, mede mogelijk gemaakt door LIFE+ financiering van de Europese Unie.

Fotograaf Henk Lunenburg maakte foto's.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant