Majorettekorps De Wiebert.
Majorettekorps De Wiebert.

Het doek valt voor 56-jarig Majorettekorps de Wiebert uit Uden: ‘Verschrikkelijk jammer’

Overige sport 3.582 keer gelezen

UDEN | Majorettekorps de Wiebert uit Uden vierde in september 2017 nog haar 50-jarig bestaan, maar neemt nu na ruim 56 jaar afscheid. Door het teruglopende ledenaantal en hoge kosten in de afgelopen jaren is het bestaansrecht voor de Wiebert niet meer haalbaar.

De club werd in 1967 opgericht als uitbreiding van de gelijknamige drumband. Samen met het tamboerskorps verzorgde de majorette optredens in het Udense straatbeeld. Door de komst van de Amerikaanse dames, van wie de echtgenoten in Volkel gelegerd waren, werd de baton geïntroduceerd en het showelement vergroot. In 1982 werd er voor het eerst deelgenomen aan een bondsconcours in Nuenen waar met een behaalde tweede prijs de basis is gelegd om aan meer wedstrijden deel te gaan nemen. De muziek van de drumband werd vervangen voor mechanische muziek en werd er gekozen voor een presentatieve aanpak. Dit wierp zijn vruchten af; er werden mooie resultaten en promoties behaald. Met de komst van een nieuwe instructrice Marie-Christine Nooijen in 1988 volgden veel meer successen. Dit mede door de verrassende en creatieve shows, gemaakt door de desbetreffende trainster en uitgevoerd door de actieve en fanatieke leden.

Groei
De Wiebert werd op kaart gezet in de majorettewereld. De vereniging groeide uit naar ruim vijftig leden, verdeeld in junioren en seniorgroep. De vereniging trok ook leden van buiten Uden aan. Samen werkten ze hard en maakten ook veel plezier, want: “Gezelligheid was een belangrijk element binnen de vereniging”, vertelt Gaby Wassink van de vereniging. In 1992 werd voor het eerst de kampioenstitel van FKM binnen gehaald. Vele titels volgden, zowel voor de junioren als senioren in teamverband of als solist. In 2003 ging de Wiebert voor het eerst internationaal naar Dublin, gevolgd door Slovenië in 2005 en later ook nog Duitsland en België. “Iets waar we als kleine vereniging erg trots op waren. Niet alleen de seniorengroep zorgde voor succes; ook de junioren zijn in 2008 internationaal gegaan en namen de gouden plak mee terug naar Uden.” De jeugdgroep van de Wiebert liet vele mooie optredens zien in Uden. “Samen met Harmonie de Eendracht Sinterklaas inhalen, en de groep verzorgde zelfs een optreden voor Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima in Speeltuin de Wiebert met Burendag 2012.” Naast de wedstrijden en optredens werd ook elk jubileum gevierd met een kamp vol activiteiten.

Bestuur
Een sponsor heeft de Wiebert nooit achter zich gehad. Door acties als het Udense kwartetspel, bingoavonden en een speelgoedmarkt die werden opgezet door actieve bestuursleden, werd er voor de financiën van de club gezorgd. Inschrijfgeld voor wedstrijden, nieuwe wedstrijdkleding en deelname aan internationale wedstrijden werd zo mogelijk gemaakt, en een reservepotje werd aangevuld. Een actief bestuur had de Wiebert wél. “Dit bestuur is ooit gestart met ‘moeder van de vereniging’ Jacqueline van Driel, Annelies Schorhorst, die ooit als majorette is begonnen, en Marijke Rooijendijk die in 2015 Is onderscheiden als vrijwilliger van het jaar. Gedurende de jaren is het bestuur in samenstelling veranderd, maar altijd met ‘eigen’ leden of actieve ouders hiervan. Dit heeft ook het lange bestaan van de Wiebert mogelijk gemaakt.”

Laatste feestje
Het teruglopende ledenaantal en de hoge kosten in de afgelopen jaren doen het majorettekorps nu de das om. “Onder de bezielende begeleiding van Keesje Kessels en Christianne Drijfhout, en hard trainen van de leden, hebben we dit jaar nog één keer mogen schitteren op het Nederlands kampioenschap 2023. In stijl met podiumplaatsen voor het B-team, solisten en duo’s, hebben we afscheid kunnen nemen van onze mooie sport. Iets waar we heel trots op zijn en kijken terug op een mooie en succesvolle twirl-carrière”, aldus Gaby. “Als bestuur en vereniging is het moeilijk en verschrikkelijk jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen. Daarom willen we met onze huidige leden, maar ook oud leden en oud bestuur samen nog eens stilstaan bij veel mooie en gezellige Wiebert jaren op een feestelijke avond in april. Heb jij, als oud lid, bestuur of vrijwilliger geen uitnodiging gekregen en vind je het leuk om te komen? Stuur dan een email naar dewiebert@hotmail.com.”

Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws in Uden en omgeving? Download dan onze nieuwsapp via de AppStore of PlayStore.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant