Senioren gaan uiteten bij De Eetkaamer.
Senioren gaan uiteten bij De Eetkaamer. Foto: Peter Noy
FOTO’S

Boa’s begeleiden veertig senioren door het centrum van Uden

Human Interest 1.331 keer gelezen

UDEN | Het was een komisch gezicht, donderdagmiddag in het centrum van Uden. Ruim veertig senioren liepen, onder begeleiding van twee Boa’s (Buitengewoon opsporingsambtenaar), achter hun rollator van de Odiliaflat naar restaurant De Eetkaamer aan het Brabantplein in Uden. “Eindelijk kunnen we, na twee jaar van afwezigheid, met een groep bewoners van de aanleunwoningen Odiliaflat en Carolushof een gezamenlijk uitstapje maken. De mensen hebben hier zo naar uitgekeken, zegt vrijwilligster Elise Kuijpers met een brede lach op haar gezicht.

door Peter Noy

Vrijwilligster Thea Verhagen is er vandaag ook bij. Samen met Elise Kuijpers en andere vrijwilligers organiseren zij regelmatig activiteiten voor de bewoners van de Odiliaflat en Carolushof. Thea vertelt: “In 2019 was het de laatste keer dat we met een grote groep senioren uit gingen eten. Corona was de boosdoener en heeft deze uitstapjes enkele jaren tegengehouden. Voor veel bewoners was dit een vervelende, verdrietige en vooral eenzame periode. We zijn erg blij dat de eigenaresse van De Eetkaamer, Daniëlle van der Zee, een scherpe prijs met ons heeft afgesproken zodat de bewoners voor een driegangendiner inclusief drankje maar vijf euro bij hoeven te betalen.” Elise en Thea zien dit uitje als een leuke sociale bijeenkomst voor de bewoners. Want gezamenlijk eten is veel gezelliger dan alleen in je eigen keukentje te moeten eten, zeggen ze eensgezind.

Recreatieruimte Tuinzicht
In juni van dit jaar is er door de organisatie contact gelegd met restaurant ‘De Eetkaamer’. Uitbaatster Daniëlle vindt het fijn om dit bijzondere driegangenmenu tegen een schappelijk bedrag aan te kunnen bieden. “Het is mooi om de gezichten van de ouderen te zien, ze zijn er even uit. Ik kan daar echt van genieten.” De vrijwilligers van Tuinzicht helpen deze middag mee met het uitserveren van het eten en het aanbieden van de drankjes, dat houdt de kosten laag. “Daarmee kan ik onze eigen medewerkers vrij houden voor de reguliere werkzaamheden”, zegt Daniëlle. De bewoners Tiny van Grunsven en Diny Zomers zijn ook van de partij en genieten zichtbaar. Tiny woont nu bijna vijf jaar in de Odiliaflat en heeft het er goed naar haar zin. “Toen we hier nog geen half jaar woonden is mijn man op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft toch wel een grote impact op je leven”, vertelt Tiny. “Ik heb gelukkig steun van de andere bewoners gehad.” Mevrouw Van Grunsven heeft een dubbel dieet en beaamt dat het gluten- en lactosevrije eten, wat voor haar is bereid, erg lekker smaakte. “Door de lage kosten kan ik met de groep meegaan”, lacht Tiny. Haar buurvrouw aan tafel is Diny Zomers. Sinds haar man drie jaar geleden is overleden doet ze met veel activiteiten mee. “Je kunt in recreatieruimte Tuinzicht een kaartje leggen, bloemschikken, handwerken, koersballen, sjoelen of gymnastieken.” Regelmatig worden voor de bewoners etentjes gehouden in Tuinzicht. “Helaas is onze recreatieruimte te klein om zelf buffetten te maken. We hebben aan pandeigenaar Area gevraagd om de keuken uit te breiden zodat we onze bewoners nog meer service kunnen bieden”, aldus Elise Kuijpers.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant