Stefan gaat de tocht in z'n eentje maken. (foto: Karin Veenendaal)
Stefan gaat de tocht in z'n eentje maken. (foto: Karin Veenendaal)

‘De uitdaging die ik nu aanga, doet me goed’

Human Interest 1.258 keer gelezen

UDEN | Stefan van Collenburg (50) begint op 23 mei aan een 1.500 kilometer lange fietstocht naar de Dolomieten. De geboren en getogen Udenaar, nu woonachtig in Nijmegen Lent, wil met zijn fietstocht zoveel mogelijk geld ophalen voor Stichting 113, de nationale organisatie voor suïcidepreventie. “Het is zo belangrijk dat er over dit onderwerp gepraat wordt.”

4 jaar geleden raakte Stefan zijn vader geheel onverwachts kwijt. Hij stapte op 79-jarige leeftijd uit het leven, wat een enorme impact had op het leven van de oud-Udenaar en zijn familie. “Mijn vader was een zwijgzaam man en al helemaal als het over zijn gevoelsleven ging. Dat maakte dat er bij ons thuis nooit over gevoelens werd gepraat. Voor mijn vader werd dit uiteindelijk een lijdensweg.” Met zijn fietstocht naar de Dolomieten hoopt Stefan eraan bij te dragen het taboe rondom het onderwerp zelfdoding te doorbreken. “Helaas heb ik van dichtbij mogen ervaren hoe belangrijk dat is. Veel mensen willen datgene waarmee ze zitten zelf oplossen, maar vaak lukt dat niet. Je kunt er niet altijd in je eentje uitkomen. Door erover te praten wordt de pijn en het onderliggende probleem pas echt blootgelegd zodat er doelgerichte actie mogelijk wordt.” Naast zijn vader, zag hij dit ook terug bij zijn moeder. “Toen mijn vader er nog was, was zij iemand die iedereen kende. Ze begaf zich erg graag onder de mensen en ging graag een kopje koffie drinken op de Markt in Uden. Door schaamte over de zelfdoding van mijn vader raakte ze in een sociaal isolement. Drukke plekken, contacten onderhouden en leuke dingen doen ging ze steeds meer mijden. Daarmee werd haar wereld steeds kleiner.”

Uitdaging
Behalve het doorbreken van het taboe, wil Stefan middels zijn avontuur ook meer ruchtbaarheid geven aan de stichting. “Ik wil een stukje awareness creëren, zodat mensen weten dat dit bestaat en hoe belangrijk het is. Ik merk dat ik het er door deze actie veel over heb met andere mensen, iets wat ik eerder weinig deed. Hierdoor ga je op een bepaalde manier met de situatie om. Het raakt me nog altijd, het blijft een wond met een groot litteken. De uitdaging die ik nu aanga, doet me goed.” Een uitdaging kun je het zeker noemen: 1.500 kilometer fietsen in 2,5 week. “Ik ben heel goed voorbereid; inmiddels heb ik meer dan 2.000 kilometers in de benen. Ik heb 19 dagen uitgetrokken voor de tocht, met drie rust- en reservedagen voor onvoorziene omstandigheden. Op 10 juni wil ik aankomen in de Dolomieten.” Dat hij het avontuur in zijn eentje aangaat, is een bewuste keuze. “Het is natuurlijk wel spannend, maar ik hoef op deze manier geen concessie te doen aan iemand anders. Ik heb de regie volledig naar mezelf toegetrokken. Daarbij is het heel persoonlijk, ik wil bijvoorbeeld ook wat as van mijn vader in Italië achterlaten. Het is mijn reis en ik merk dat me dat goed doet.”

Doneren
Er is nu al ruim 5.000 euro opgehaald voor de actie. Via een YouTubekanaal gaat Stefan filmpjes opnemen waar hij iedere dag kort verslag doet over waar hij is en hoe het gaat, zodat iedereen van zijn avontuur op de hoogte kan blijven. Wil je doneren? De doneerpagina blijft voorlopig nog open. Dat kan via de website bit.ly/stefan-van-collenburg-113. Je kunt er ook komen via onderstaande QR-code.

Uit de krant